Hoppa till innehållet
Familj & barn

Byta barns efternamn utan vårdnadshavares samtycke

Hej! Jag tänker byta till ett nybildat efternamn. Mina barn har mitt nuvarande efternamn. Mamma motsäger sig bytet och önskar att barnen ska byta till hennes efternamn. Dottern verkar vilja byta till mitt då nya efternamn och hon är 13 år gammal. Hur tänker domstolen i dessa fall?

Rådgivarens svar

2021-06-07

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.

Det framgår inte av din fråga om du och barnens mamma har gemensam vårdnad om barnen men jag utgår från det i mitt svar. Din fråga aktualiserar lag (2016:1013) om personnamn (NamnL) och Föräldrabalk (1949:381) (FB).

Vårdnad och beslut om barnens namn

6 kap 11 § FB stadgar att ett barns vårdnadshavare har rätt och skyldighet att bestämma i barnets personliga frågor, exempelvis i fråga om namnbyte. Om föräldrarna har gemensam vårdnad över barnet ska de enligt 6 kap 13 § FB tillsammans besluta i sådana frågor.

Byte av barns efternamn

Regler om att ändra efternamn finns i NamnL. Ett efternamn är ett personnamn enligt 1 § NamnL och kan enligt 3 § NamnL ändras genom en ansökan till Skatteverket.

Ett barn kan enligt 9 § NamnL byta efternamn till ett efternamn som någon av föräldrarna bär. Om barnet är över 12 år krävs barnets samtycke till namnbytet enligt 46 § NamnL

Din situation

För att dina barn ska få byta till ditt nya efternamn krävs det alltså att ditt efternamnsbyte har godkänts och att bytet av barnens namn är ett gemensamt beslut från barnens båda vårdnadshavarna. Är barnen äldre än 12 år måste de själva också själva samtycka till sina namnbyten. Finns samtycke från båda vårdnadshavarna och barnet kan anöksna ske via Skatteverkets hemsida.

Om du och barnens mamma inte kommer överens kan du ensam ansöka om namnbytet hos tingsrätten. Domstolen kommer då utreda om det är till barnets bästa att byta namn vilket är en bedömning som görs i varje enskilt fall och det går inte att säga hur domstolen kommer att resonera. Ofta inhämtas yttrande från socialnämnden. Domstolen kommer dock att beakta barnets egen vilja även om det är under 12 år, är barnet över 12 år krävs som sagt barnets eget samtycke. Då din dotter är 13 år och verkar vilja byta till ditt nya efternman talar det för att bytet skulle accepteras.

Rekommendation

Min rekommendation är att du och barnens mamma försöker komma överens, kanske kan upplysning om att barnen som är över 12 år har rätt att ha en egen åsikt om namnbytet som ska tas hänsyn till verka motiverande. Det finns dessutom möjlighet att ha dubbla efternamn.

Om du önskar vidare juridisk vägledning eller vill gå vidare i ditt ärende kan Familjens Jurist hjälpa dig. Du kan boka en tid för ett telefon- eller onlinemöte för ytterligare rådgivning av en jurist. Om du vill ha hjälp med eller har frågor kring ansökan om namnbyte till Skatteverket kan du kontakta Skatteverket via telefon, mail eller besöka ett servicekontor

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.