Hej, min sambo och hans ex kommer inte överens om deras gemensamma barn. Vid separationen bråkade barnets mamma väldigt mycket för att få ha han skriven på sin adress, tillslut gav min sambo med sig för att han inte orkade bråka. Av anledningen att pojken är skriven hos sin mamma så har hon valt både förskola och skola för det som är närmast henne, inte för vad som är den bästa skolan för pojken. Vi har efter deras separation flyttat till grannkommunen och nu pratar pojken om att han hellre skulle gå i skola nära oss för att ha närmare till oss, det är en bättre skola och det är väldigt bråkigt i hans mammas hus. Mamman kommer aldrig gå med på att han byter skola då det skulle bli längre från henne. Hur kan man lösa det och kan vi på något sätt ta över pojkens folkbokföring så han står skriven hos oss istället och därför kan bli placerad av kommunen i den skolan som han vill gå på? Mamman skulle aldrig gå med på att han byter adress. Mvh orolig bonusmamma
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor! Jag kommer inleda med att gå igenom relevanta bestämmelser och sedan avsluta med vad som gäller i er situation.
Byta folkbokföringsadress
En anmälan om flytt ska göras skriftligen hos Skatteverket (23 § folkbokföringslagen (FOL)). För ett barn under 18 år ska en flyttanmälan göras av barnets vårdnadshavare. Om barnet har fyllt 16 år kan denne dock själv göra anmälan (30 § FOL). Den vårdnadshavare som inte anmälde flytten måste lämna sitt samtycke till flytten för att Skatteverket ska kunna säkerställa att anmälan har gjorts av båda vårdnadshavarna. Om vårdnadshavaren inte samtycker avvisas flyttanmälan. Skatteverket kommer då att utreda var barnet ska vara folkbokförd och fatta ett beslut om detta.
Huvudregeln för var barnet ska vara folkbokförd är där barnet regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Om barnet tillbringar sin dygnsvila på olika platser har barnet dubbel bosättning. Folkbokföringen avgörs då antingen av huvudregeln eller i andra hand av barnets egentliga hemvist som bestäms utifrån samtliga omständigheter (7 § FOL). Barnet kan folkbokföras på den adress som vårdnadshavarna kommer överens om (se vidare 7 a § FOL). Om det finns en dom eller ett avtal som anger var barnet ska bo kan detta vara utgångspunkten för folkbokföringen. Ursprungsbostaden, den bostad där familjen senast var bosatta tillsammans, väger tungt i bedömningen vart barnet ska vara folkbokförd enligt Skatteverket. Men det finns fler omständigheter som beaktas i bedömningen var barnet ska vara folkbokförd. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.
Byta skola
Rätten och skyldigheten att besluta om frågor som rör ett barns personliga angelägenheter gäller för vårdnadshavarna gemensamt om barnet har två vårdnadshavare (6 kap. 11 och 13 §§ föräldrabalken (FB)). Barnets skolgång är en sådan personlig angelägenhet som vårdnadshavarna ska besluta om gemensamt. Enligt Skolinspektionen kan dock en vårdnadshavares vilja åsidosättas om ett barns rätt till utbildning riskeras att kränkas.
Din situation
Din sambo kan således pröva att anmäla byte av pojkens folkbokföringsadress på Skatteverkets hemsida. Då kan hans ex välja att samtycka till flytten eller inte. Om hon väljer att inte samtycka leder detta till att Skatteverket kommer bedöma var pojken ska vara folkbokförd. Vad denna bedömning resulterar i för beslut beror på en rad omständigheter, som ni kan läsa mer om på Skatteverkets hemsida. Vad som beaktas är exempelvis avstånd till förskola/skola och fritidsaktiviteter, om ena föräldern bor kvar i ursprungsbostaden och om det finns avtal eller dom om barnets boende. Sammantaget kan din sambo inte ensam besluta om att byta pojkens folkbokföringsadress och om hans ex motsätter sig flytten blir det upp till Skatteverket att bestämma.
Var pojken ska gå i skolan är en sådan angelägenhet som hans vårdnadshavare ska besluta om gemensamt. Ett byte av pojkens skola kräver således att vårdnadshavarna är överens. Det finns dock vissa undantag till detta. Om vårdnadshavarna inte kan komma överens kan det ytterst leda till att den gemensamma vårdnaden måste upplösas. Detta bör dock ses som en sista utväg och bör föregås av exempelvis samarbetssamtal hos kommunen. Ni kan läsa mer om vad som gäller när vårdnadshavare är oense om byte av barnets skola på Skolverkets hemsida.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.