Jag och mitt ex har gemensam vårdnad om våran 12åring. Hon vill bo mer hos mig än hos sin pappa. Han vägrar detta och säger att vi ska ha varannan vecka. Hon vantrivs hos sin pappa och dom umgås aldrig och hon får knappt ta med kompisar hem. Vad gäller här, kan jag på något vis få igenom att hon ska bo mer hos mig än hos sin pappa? Förr var det nu 12 år som dom "fick välja" själv men de är ju inte så längre. Vad kan jag göra?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor! Frågor angående barns vårdnad, boende och umgänge behandlas i föräldrabalken, FB. Jag kommer börja med att gå igenom relevanta lagbestämmelser. Efter det kommer jag gå igenom vad som gäller i din situation. Jag kommer sedan att avsluta med mina rekommendationer gällande hur du kan gå vidare.
Föräldrabalken
Föräldrar får avtala om barnets boende. Avtalet är giltigt om det är skriftligt, undertecknat av båda föräldrarna och godkänt av socialstyrelsen (6 kap. 14a § 2 st. FB). Om man av någon anledning inte kan enas om ett avtal som socialtjänsten godkänner kan den ena eller båda föräldrarna vända sig till en domstol. Det är då domstolen som bestämmer hur barnens boendesituation ska lösas (6 kap. 14a 1 st. FB). Vid beslut om boende ska barnets bästa komma först och barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad (21 kap. 1 § FB). Om barnet har nått en så pass hög ålder och mognad att deras vilja borde beaktas, då får beslut inte fattas mot barnens vilja förutom om det är nödvändigt med hänsyn till barnets eller barnens bästa (21 kap. 5 § FB).
I din situation
I din situation har er dotter uttryckt en vilja att bo mer hos dig. Barnets pappa och du kan avtala om hur er dotters boendesituation ska se ut. Beslut om hennes boende ska utgå ifrån vad som är bäst för henne och om hon är tillräckligt mogen för det ska hennes åsikter beaktas vid beslutet. Eftersom barn mognar i olika takt är det svårt att säga i exakt vilken ålder det här ska ske men rimligtvis borde en 12-åring vara tillräckligt mogen för att man ska kunna tillmäta hennes åsikter viss betydelse vid beslut om hennes boende.
Hur du kan gå vidare
Om du och pappan inte kan komma överens om hur dotterns boendesituation ska se ut rekommenderar jag att du vänder dig till Familjerätten i kommunen där din dotter är folkbokförd. Då kan de hjälpa er komma fram till en lösning. Om det inte fungerar kan du behöva vända dig till domstol och låta rätten besluta hur boendet ska se ut. Jag rekommenderar också att du kontaktar en av våra jurister på Vårdnad, boende och umgänge.
Hoppas att det här har besvarat dina frågor! Om du har några fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att skicka dem till oss här på Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.