Hej! Jag har 2 barn sedan ett tidigare äktenskap som tog slut för ett par år sedan, jag har nu träffat en ny och vi har blivit sambos och har fått ett barn tillsammans. Ett av mina tidigare barn går på dagis och nu hävdar dagis att hon inte får vara där mer än 15 timmar i veckan för att min sambo är hemma som föräldraledig. Enligt dagis så är det föräldrarnas sysselsättning som gäller med vistelsetider för barnen på dagis men dom hävdar att min sambo är förälder till mina tidigare barn. Hon är väl inte förälder åt dem? Och kan inte räknas som det heller?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom din fråga rör förskoleplats för barn kommer jag att redogöra för reglerna i Skollagen och Kommunallagen (KL).
Utgångspunkter
Skollagen 8 kap 3 § stadgar att barn som är bosatta i Sverige och som inte har börjat i någon utbildning för fullgörande av skolplikten ska erbjudas förskola under vissa förutsättningar som anges i efterföljande bestämmelser. Barn ska enligt Skollagen 8 kap 4 § från och med höstterminen det år då hen fyller tre år erbjudas förskola under minst 525 timmar om året med vissa begränsningar. Enligt Skollagen 8 kap 5 § ska barn erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. I Skollagen 8 kap 6 § stadgas att barn, vars föräldrar antingen är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn, ska erbjudas förskola under minst tre timmar per dag och 15 timmar i veckan.
Kan sambo likställas med förälder till tidigare barn?
Som jag förstått det undrar du om det är rätt att ditt barns totala antal timmar på förskolan minskar med hänvisning till att din sambo nu är föräldraledig med ert barn trots att hon inte är förälder till dina tidigare barn. Det finns inga tydliga bestämmelser i Skollagen om vad som avses med en förälder. Det finns däremot ett rättsfall (RÅ 1998:22) som behandlar en liknande situation. I det fallet handlade det istället om en kommuns beslut att begränsa barnomsorg på grund av att sambon till en av föräldrarna blivit arbetslös. Detta beslut upplöstes eftersom en sambo inte ansågs kunna likställas med en förälder vid tillämpning av bestämmelser kring barnets tid på förskolan. Eftersom det är samma bestämmelse som begränsar rätten till barnomsorg i händelse att en förälder är arbetslös som när den föräldern är föräldraledig får denna bedömning troligtvis även anses gälla föräldrar som är föräldralediga. Alltså har förskolan inte rätt att begränsa barnomsorgen med hänvisning till att din sambo är föräldraledig.
Laglighetsprövning
Det anges i Skollagen 28 kap 18 § att de beslut som inte räknas upp i övriga bestämmelser i kapitlet endast får överklagas om det kan ske med hjälp av KL 13 kap. Ett beslut gällande barnomsorgens omfattning är inte ett beslut som räknas upp bland bestämmelserna och därför är det endast möjligt att överklaga om det kan ske enligt KL 13 kap i ditt fall. I KL 13 kap 1 § anges att varje medlem av en kommun eller region har rätt att få lagligheten av kommunens eller regionens beslut prövad genom att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Enligt KL 13 kap 2 § får bl.a. beslut av fullmäktige och nämnderna laglighetsprövas. Det ska ske skriftligt enligt KL 13 kap 4 § och ska enligt KL 13 kap 5 § ha kommit in till förvaltningsrätten inom tre veckor från den dag då beslutet tillkännagavs. Detta gäller t.ex. om någon av kommunens nämnder har beslutat att i det fall det finns en vuxen hemma som är föräldraledig ska övriga barn alltid beviljas kortare tid i förskolan oavsett om de är barnets vårdnadshavare eller inte. Ett sådant beslut kan alltså laglighetsprövas men kan aldrig ändras utan förvaltningsrätten kan endast besluta om att upphäva beslutet.
Din situation
Ett beslut i som i ditt fall kan antagligen laglighetsprövas om det är ett beslut taget av någon av de organ som anges i KL 13 kap 2 §. Om du är osäker på var beslutet har tagits råder jag dig att kontakta kommunen och höra efter. En laglighetsprövning kan du sedan möjligtvis skicka in till förvaltningsrätten. Om du behöver hjälp av en jurist i ärendet råder jag dig att kontakta Familjens Jurists kunniga jurister.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars får du gärna ställa en ny till oss!
Med vänlig hälsning, Hanna Dahl
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.