Kan den ena föräldern två år efter separationen som barnet bor hos förbjuda att barnet de har gemensam vårdnad med träffa den andre förälderns nya partner?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.
Vårdnadshavares bestämmanderätt
Regler om barns vårdnad finns i föräldrabalken (FB). Inledningsvis kan anföras att barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran (FB 6 kap. 1 §). Barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge (FB 6 kap. 2 a § st. 1). Hänsyn ska tas till barnets vilja med beaktande av ålder och mognad (FB 6 kap. 2 a § st. 3). Det finns ingen fast definition på vad som utgör ”barnets bästa”, men tanken är att hänsyn ska tas till barnets fysiska och psykiska välbefinnande och utveckling.
Vårdnadshavare har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska vårdnadshavaren ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål (FB 6 kap. 11 §). Om barnets står under vårdnad av två vårdnadshavare gäller det nyssnämnda de båda (FB 6 kap. 13 §)
Som vårdnadshavare har ni alltså rätt att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. En sådan angelägenhet kan t.ex. vara hur barnet får använda sin mobil. Jag har uppfattat det som att ni har gemensam vårdnad. I en sådan situation är det alltså båda vårdnadshavarna som ska bestämma gemensamt över barnets angelägenheter.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis ska alltså du och den andra vårdnadshavaren tillsammans bestämma över barnens personliga angelägenheter. Den andra partnern kan inte utan vidare förbjuda barnet från att träffa din nya partner. Om det skulle finnas oro för att barnet kan ta skada av att träffa din partner så är får den andra vårdnadshavaren agera genom att anmäla det till socialtjänsten eller liknande. Jag rekommenderar att ni som vårdnadshavare försöker prata med varandra om detta. Om ni inte kan finna en lösning kan ni alltid vända er till familjerätten får rådgivningssamtal. I sista hand, om ni absolut inte kan nå ett samförstånd, kan ni vända er till tingsrätten.
Om du vill kunna råda över ditt barns angelägenheter själv är ett alternativ att ansöka om ensam vårdnad, vilket du kan få hjälp med av de duktiga juristerna hos Familjens Jurist.
Hoppas du fått svar på din fråga! Om du behöver mer juridisk hjälp angående vårdnadsfrågor så kan du vända dig till Familjens Jurist mer hjälp.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.