Hoppa till innehållet
Familj & barn

Får man som förälder titta i sitt barns mobiltelefon?

Hur länge får man som förälder titta i ens barns mobil? Vi har en 13-åring som precis testats positivt för THC/Canabis. Efter att ha beslagtagit och gått igenom mobilen hittades meddelanden/snaps som till slut ledde till en polisanmälan. Vårat barn har inte varit hjälpsam utan snarare försökt få sina vänner att radera meddelanden och varna langarna. Enligt Polisen är det okej att gå igenom telefonen eftersom barnet är minderårigt, men vart går gränsen? Får vi titta även när barnet fyllt 15, 16, 18 år? Vad säger lagen?

Rådgivarens svar

2022-11-12

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om förälderns rätt att titta i barnets mobiltelefon. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i föräldrabalken (FB) och barnkonventionen, förklara vad som gäller i din situation. Jag kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information om föräldrars rättigheter

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Huvudregeln är att barn under 18 år är omyndiga och därför inte får råda över sin egendom (9 kap 1 § FB). Om barnet köpt egendomen själv med pengar som intjänats efter barnet fyllt 16 år ska den dock då råda över egendomen själv (9 kap 3 § FB). Det finns dock ett undantag. Undantaget är då det krävs med hänsyn till barnets uppfostran eller välfärd. 

Det innebär att det inte finns någon bestämd åldersgräns för ett omyndigt barn, utan blir beroende av omständigheterna i just er situation. 

I barnkonventionen som numera är svensk lag finns barns rätt till privatliv (art 16) stadgad. Även denna rätt är beroende av omständigheter i fallet men i ljuset av att barnet ska få större utrymme för integritet och privatliv ju äldre barnet blir.

Misstänker man som förälder att barnet gör något farligt eller omdömeslöst som barnet kan ta skada av kan det vara försvarligt att göra det i alla fall, trots att det kan upplevas som integritetskränkande för barnet. Som förälder kan du förklara varför du känner ett behov av det och varför du har rätt till det för att främja barnets känsla av delaktighet och minska ingreppet i barnets privatliv. 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Det kan konstateras att man som förälder till ett barn under 18 år har rätt att gå igenom telefonen om det krävs med hänsyn till barnets bästa. Eftersom det rör sig om något som kan vara brottsligt såväl som skadligt i ert fall skulle jag säga att det kan vara okej att titta igenom barnets mobil. Att ha med sig är dock att det ofta är en integritetskränkande handling gentemot barnet och att respektera barnets känslor kring det. 

I slutändan är det dock du som förälder som har ansvar över ditt barns utveckling, hälsa och säkerhet vilket ger dig rätt att titta i barnets mobil fram tills barnet blir 18 år, om omständigheter likt dessa föreligger. Det kan dock utgöra en kränkning gentemot barnet att göra det om det handlar om ren nyfikenhet. 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var hur länge man som förälder får titta i ens barns mobiltelefon och mitt svar till dig är att det beror på omständigheterna. Du kan dock utgå från att du har ett vårdnadsansvar över barnet fram tills barnet fyller 18 år och därför har rätt att titta i barnets mobiltelefon om omständigheter som dessa föreligger. Ju äldre barnet blir desto större rätt till integritet har barnet men inte så att det riskerar att bli på bekostnad av barnets säkerhet, hälsa eller uppfostran.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.