Hoppa till innehållet
Familj & barn

Får socialen förfölja oss när det pågår en utredning?

Hej! Undrar om det är lagligt att socialtjänsten förföljer oss utan samtycke? Även om det pågår utredning . Snälla svara

Rådgivarens svar

2021-11-15

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer börja med att gå igenom reglerna som är relevanta för din fråga för att sedan besvara den.

Hur jobbar socialtjänsten i fråga om barn?

Socialtjänsten arbetar på olika sätt för att alla barn i kommunen ska ha det bra och växa upp under trygga förhållanden. När barn riskerar att fara illa ska socialtjänsten samarbeta med familjen och andra vuxna, för att tillsammans se till att barnet får det så bra som möjligt. 

Misstanke om våld leder alltid till utredning

Socialnämnden ska alltid inleda en utredning om de får information om att barnet själv är utsatt för våld eller andra övergrepp av en närstående, alternativt har bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot en närstående. 

Av förarbeten framgår att utredningens syfte är att socialnämnden, i samarbete med vårdnadshavare och barn, ska klargöra barnets situation och behov samt när det är befogat föreslå insatser. Utredningen syftar också till att ge socialnämnden ett tillförlitligt beslutsunderlag.

Socialnämndens arbete

Görs en orosanmälan till socialnämnden ska socialnämnden utan dröjsmål inleda utredning om vad som inkommit genom anmälan (11 kap. 1 § SoL). Utredningen ska bedrivas så att inte någon onödigt utsätts för skada eller olägenhet. Utredningen ska inte göras mer omfattande än vad som är motiverat av omständigheterna i ärendet (11 kap. 2 § SoL). Den som orosanmälan riktar sig emot ses som part i målet och ska därmed ha rätt att ta del av allt material som tillförs ärendet (11 kap. 8 § SoL och 10 § förvaltningslagen), med viss eventuell begränsning för sekretess. Socialnämnden ska även innan den fattar ett beslut i ett ärende underrätta parten om allt material som är av betydelse för beslutet så att parten får möjlighet att yttra sig över materialet (11 kap. 8 § SoL25 § förvaltningslagen). 

Klagomål 

Om man är missnöjd med socialnämndens handläggning av ett ärende är det bäst att i första hand vända sig till socialnämnden. Om det inte hjälper kan man vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som utövar tillsyn inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Det finns också en möjlighet att vända sig till Justitieombudsmannen (JO) som granskar olika statliga och kommunala myndigheter. JO uttalar kritik mot en myndighet om myndigheten inte följer lagstiftningen.

Bedömningen i ert fall

Socialtjänsten har rätt att undersöka och utreda hemförhållandena, så länge de är sakliga och objektiva i sin utredning. Det innebär att det inte krävs samtycke från personerna som är föremål för utredning. Socialtjänsten har som nämnt ett uppdrag att utreda hemförhållandena för att klargöra om det krävs insatser. För att de ska kunna göra det krävs ett tillförlitligt beslutsunderlag, vilket kräver att socialtjänsten utreder er som familj under en viss tid.

Hoppas du fick svar på din fråga. Om du behöver vidare hjälp i den här frågan är du välkommen att boka en tid med en jurist, på Familjens Jurist finns flera duktiga jurister med erfarenhet av frågor avseende inom barn och relationer. Du är självklart också välkommen att återkomma med en ny fråga här på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.