Hej! Har problem med att komma överens med min ex angående underhåll till mina två barn. Hon har kontaktat försäkringskassan och de har räkna med att jag ska betala 4046kr i månaden nu. Går att överklaga detta? De baserar sin uträkning på min 2019 taxeringsvärde. Det året sålde jag mitt hus och hade en större inkomst. Detta känns konstigt eftersom det var då och dessutom var ett hus jag gjorde lite vinst på. De borde baseras på min och hennes nuvarande situation. Då jag tjänar idag ca 430000 innan skatt och min ex tjänar 700000kr innan skatt. Dessutom jobbar jag nu 80% p.g.a arbetsbrist. Vill även tillägga att jag alltid hjälp mina barn ekonomisk med allt från resor utomlands, kläder fritidsaktiviteter moped mm. Och aldrig bett henne en krona för det. När jag gör försäkringskassan uträkning för jag det till ca 2500kr i månaden. Och dessutom ser jag även om att en av föräldrarna tjänar mest också kan bidra mer.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag utgår ifrån att du har fått ett beslut i underhållsfrågan från Försäkringskassan och undrar om det finns möjlighet att överklaga beslutet. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation
Underhållsbidrag
Reglerna om underhållsbidrag finns i 7 kap. föräldrabalken (FB). Föräldrarna är ansvariga för barnets underhåll efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Den ekonomiska förmågan bestäms utifrån förälderns inkomst. Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år. Om barnet går i skolan efter denna tidpunkt är föräldrarna underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst intill dess barnet fyller 21 år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning, 7 kap. 1 § FB. Bidraget ska täcka barnets boende, mat och fritidsintressen. En förälder ska fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet, om föräldern inte har vårdnaden om barnet och inte heller varaktigt bor tillsammans med barnet, eller har vårdnaden om barnet gemensamt med den andra föräldern men barnet varaktigt bor tillsammans med endast den andra föräldern. Underhållsbidrag fastställs genom dom eller avtal, 7 kap. 2 § FB.
Försäkringskassans beslut
Om du inte är nöjd med Försäkringskassans beslut i underhållsfrågan, har du möjlighet att begära omprövning, 113 kap. 7 § socialförsäkringsbalken. En omprövning innebär att Försäkringskassan tar del av dina synpunkter och gör en ny prövning av ditt ärende. Försäkringskassan ska ändra ett beslut som har fattats av myndigheten och som inte har prövats av domstol, om beslutet på grund av skrivfel, räknefel eller annat sådant förbiseende innehåller uppenbar oriktighet, har blivit oriktigt på grund av att det har fattats på uppenbart felaktigt eller ofullständigt underlag, eller har blivit oriktigt på grund av uppenbart felaktig rättstillämpning eller annan liknande orsak, 113 kap. 3 § socialförsäkringsbalken. Försäkringskassans beslut kan överklagas hos en allmän förvaltningsdomstol, 113 kap. 10 § socialförsäkringsbalken.
I ditt fall och rekommendation
Om du anser att Försäkringskassan har räknat fel på underhållsbidraget bör du vända dig till Försäkringskassan och begära omprövning av beslutet. Om Försäkringskassan inte ändrar beslutet kan du i andra hand vända dig till en allmän förvaltningsdomstol och överklaga beslutet. Mer information finner du på Försäkringskassans hemsida https://www.forsakringskassan.se/omfk/dina_rattigheter_och_skyldigheter/om_du_inte_ar_nojd.
Om du har ytterligare funderingar, är du välkommen att kontakta oss igen eller vända dig till Familjens Jurist. Mer information finner du på https://www.familjensjurist.se/.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.