Hoppa till innehållet
Familj & barn

Gemensam vårdnad

Har relativt nyligen separerat med min fru pga av att jag druckit en del alkohol men jag har tagit tag i detta och nu varit 100% nykter över 2 månader går veckoligen och pratar med psykolog och tar även antabus 2ggr i veckan. Nu är det så att vi har gemensam vårdnad för våra tvillingar men enligt min fru så påstår hon att pga att jag druckit innan så är det hon som står som ansvarig förälder och bestämmer när jag får ha umgängesrätt. Har pratat med social tjänsten och enligt dem har vi lika mycket vårdnad och ska bestämma gemensamt om hur vi ska ha barnen så länge vi är överens. Så jag undrar hur jag ska ställa mig till detta? Vad är rätt vad är fel? Mvh Billy

Rådgivarens svar

2017-11-15

 

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Gemensam vårdnad

Barn har rätt till en nära och god kontakt med båda sina föräldrar. Därför är det viktigt att båda föräldrarna är delaktiga i och ansvariga för barnets uppfostran och utveckling. Föräldrabalken har gemensam vårdnad som utgångspunkt och är därför den vanligaste vårdnadsformen. Den gemensamma vårdnaden syftar till att främja goda förhållanden mellan barnet och föräldrarna, varför det är viktigt att den respekteras. Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna har ansvar för att barnet får vad det behöver och har rätt till.

Föräldrar som är gifta med varandra har gemensam vårdnad om sitt barn. Om föräldrarna skiljer sig fortsätter den gemensamma vårdnaden. Vill föräldrarna att en förälder ska ha ensam vårdnad om barnet kan de, om de är överens, skriva avtal om detta och få det godkänt av socialnämnden om det inte är uppenbart att avtalet är oförenligt med barnets bästa. Avtalet får samma verkan som en dom hos tingsrätten. Vill endast en av föräldrarna kan föräldern ansöka hos tingsrätten om att få den gemensamma vårdnaden upplöst. Detta innebär således att en vårdnadshavare inte på egen hand kan bestämma om ensam vårdnad, utan domstolen måste inblandas..

Sammanfattning

Du och din före detta fru har för tillfället gemensam vårdnad eftersom det är utgångspunkten efter en skilsmässa, varför det din fru har påstått inte stämmer. För att hon ska kunna få ensam vårdnad måste domstolen inblandas i och med att du motsätter dig den ensamma vårdnaden. Du har således rätt i att ni fortfarande har gemensam vårdnad.

Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet eller boka tid hos en av våra familjejurister.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.