Hej Jag har fått en orosanmälan mot min dotter som är 10 år och eftersom hon har fått det så gäller det barn i hushållet och jag har en till dotter på 3år Nu till frågan de vill prata med oss enskilt och min äldsta och minsta själva Enligt förskolan är den minsta 3år och jag ska inte låta de prata med henne själv utan nån av föräldrar ska vara med Vad gäller min 10åring så säger de jag frågar att hon ska inte heller vara själv med Socialen då de kan ställa ledande frågor och få ut ett svar som kanske inte är helt korrekt med verkligheten Så frågan jag ställer är måste de och har de rätt att prata med henne själva trots att vi inte vill detta ? Och kan vi begära att nån av oss ska vara med ?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Din fråga regleras främst i Socialtjänstlagen.
Socialtjänsten får samtala enskilt med ett barn utan vårdnadshavares samtycke om det är fråga om en orosanmälan, se 11 kap 2 § och 11 kap 10 § Socialtjänstlagen. Med det sagt är det inte ett förbud mot att föräldrarna närvarar, men det finns alltså lagstöd för socialtjänsten att neka närvaro av föräldrarna.
I Socialstyrelsens riktlinjer om att samtala med barn framgår att om det finns misstanke om att ett barn far illa i hemmet så måste personalen från socialen noggrant bedöma hur föräldrarnas delaktighet ska se ut. Vanligtvis vill man ha samtal med barnen utan föräldrarnas närvaro eftersom barnen annars kan känna att de måste säga vissa saker för att vara föräldrarna till lags. Vid bedömningen är det barnets bästa som kommer spela störst roll, men som sagt är det i de allra flesta fall olämpligt att föräldrarna är med i samtalet.
I riktlinjerna står det även att ledande frågor kan innebära felaktiga eller snedvridna svar, och ska därför undvikas i den mån det går. Det viktiga är att få ett korrekt underlag för utredningen.
Istället är det möjligt för barnet att ha med en stödperson som inte är en förälder. Det är viktigt att komma ihåg att sekretess enligt 25 och 26 kap OSL gäller, så exempelvis sekretessbelagda uppgifter om en förälder inte röjs för stödpersonen.
Sammanfattningsvis kan sägas att socialtjänsten får ha enskilda samtal med dina barn, och du får inte kräva att du eller annan förälder ska vara närvarande. Detta på grund av att det är samtal under utredning på grund av en orosanmälan. Däremot är det möjligt att ni får vara med ändå.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att skriva en till fråga till oss på Fråga Juristen.
Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.