Hoppa till innehållet
Familj & barn

Hur länge är en förälder underhållsskyldig för sina barn?

Hejsan! Jag och mitt ex separerade för 6 år sedan och vi kom då överens om en summa som jag betalar henne i månaden då barnen bor hos henne. Äldsta sonen blir 19 i december.Han går sista året på gymnasiet då han hoppade av skolan i första terminen. Så då kommer min första undran? Hur länge ska jag betala för honom? Min dotter som blir 17 nästa år går inte alls i skolan då hon haft det tufft att gå till skolan.Hon skulle ha börjat gymnasiet i år.Nu så har jag fixat så hon kan jobba några dagar i veckan.Så nu kommer min andra fråga? Hur länge ska jag betala för henne?

Rådgivarens svar

2021-10-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmänt om underhållsbidrag

Reglerna om underhållsbidrag finns i 7 kap. föräldrabalken (FB). Föräldrarna är ansvariga för barnets underhåll efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Den ekonomiska förmågan bestäms utifrån förälderns inkomst. Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år. Om barnet går i skolan efter denna tidpunkt är föräldrarna underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst intill dess barnet fyller 21 år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning, 7 kap. 1 § FB. Bidraget ska bland annat täcka barnets boende, mat och fritidsintressen. En förälder ska fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet, om föräldern inte har vårdnaden om barnet och inte heller varaktigt bor tillsammans med barnet eller har vårdnaden om barnet gemensamt med den andra föräldern men barnet varaktigt bor tillsammans med endast den andra föräldern, 7 kap. 2 § FB.

Underhållsbidrag när barnet arbetar

Ett barn i högre ålder som har börjat förvärvsarbeta får i allmänhet räkna med att använda inkomsterna av arbetet till sitt eget uppehälle. Detta utesluter dock inte att föräldrarna ändå kan ha underhållsskyldighet för att barnet ska komma upp i den standard som det är berättigat till. Mindre inkomster som ett barn kan få under feriearbete eller liknande förhållanden bör normalt inte påverka föräldrarnas underhållsskyldighet.

I ditt fall och rekommendation

Som förälder är man underhållsskyldig under den tid som skolgången pågår, dock längst intill dess barnet fyller 21 år. När det gäller sonen, är du underhållsskyldig tills han slutar gymnasiet, det vill säga i ett år till. Du är även skyldig att betala underhållsbidrag för dottern under den tid som skolgången pågår. I och med att hon har börjat jobba, kan hon använda inkomsterna som hon förvärvar till sitt eget uppehälle. Det kan medföra att underhållsbidraget blir lägre, men det utesluter inte underhållsskyldigheten helt om dotterns inkomster inte är särskilt stora.

Om du behöver ytterligare rådgivning, är du välkommen att kontakta Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom familjerätt och kan hjälpa vidare. Mer information finner du på https://www.familjensjurist.se/vara-tjanster/vardnad-boende-och-umgange/.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.