Finns det en beloppsgräns när jag vill ge mina fyra barn var sin gåva?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om ifall det finns en beloppsgräns för gåva att ge till dina barn. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Förskott på arv
Reglerna som handlar om förskott på arv återfinns i 6 kap. ärvdabalken och syftar till att arvlåtarens barn (de så kallade bröstarvingarna) ska behandlas lika och få lika stor del av den avlidnes kvarlåtenskap. Utgångspunkten är att alla gåvor som en person ger till sina barn räknas som förskott på arv (6 kap. 1 § ÄB).
Har någon bröstarvinge fått ett förskott på arv ska detta avräknas från dennes arvslott vid beräkningen av hur stor lott alla ska få. Här kommer ett exempel för att klargöra:
A avlider och efterlämnar barnen B och C och har en kvarlåtenskap på 1 000 000. B har tidigare fått en gåva på 200 000 kr från sin förälder A.
Dessa 200 000 kr kommer då först adderas till kvarlåtenskapen på 1 000 000 kr (6 kap. 5 § ÄB). Sedan delas 1 200 000 kr i hälften (eftersom det var 2 barn) så arvslotten blir 600 000 kr (2 kap. 1 § 2 st. ÄB). Men eftersom B redan fått 200 000 kr måste det beloppet avräknas från B:s lott (6 kap. 1 § ÄB). B har då rätt till 600 000 - 200 000 = 400 000 kr och C har rätt till hela sin arvslott på 600 000 kr.
Skulle det vara flera syskon som fått förskott på arv ska avräkning ske för varje person som fått förskott.
Undantag görs för vissa gåvor som därmed inte ska räknas som förskott på arvet. Det handlar då om ifall det finns villkor i gåvobrev som föreskriver att gåvan inte ska utgöra förskott, samt sedvanliga gåvor som föräldern gett sitt barn, exempelvis mindre födelsedagspresenter och julklappar.
Förutsättningar för giltig gåva
För att en gåva ska vara giltig i juridisk mening krävs att följande förutsättningar uppfylls:
Det finns inget krav på att ett gåvobrev upprättas vid gåva av lös egendom, men kan vara bra att skriva ur bevishänseende. Är det en fastighet som ska ges i gåva behövs dock ett gåvobrev för att fastighetsöverlåtelsen ska vara giltig.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Det finns inte någon exakt beloppsgräns när det gäller gåvor man får ge till sina barn. I Sverige har vi avtalsfrihet vilket innebär att du får skriva ett gåvobrev med hur stort eller litet belopp du vill. Däremot kan gåvor till ens barn som inte räknas som sedvanliga gåvor kan utgöra förskott på arv, vilket ger det barn som fått gåvan en mindre del av arvet när det senare ska fördelas. Eftersom arvsskatten avskaffades 2005 finns heller inga belopp som är skattepliktiga.
Så länge gåvoförutsättningarna (se ovan) är uppfyllda så är gåvan giltig. Är det en fastighet som ska ges i gåva behövs dock ett gåvobrev också.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om det finns en beloppsgräns för gåvor till ens barn och svaret är att det finns ingen sådan gräns, förutom att gåvor som inte ses som sedvanliga kan utgöra förskott på arv. Vill du ge en icke-sedvanlig gåva till dina barn och att den inte ska räknas som förskott på arv behöver du skriva in detta i ett gåvobrev, som också är bra att ha ur bevishänseende på att gåvan är giltig.
Jag rekommenderar därför att du skriver ett gåvobrev där det tydligt framgår vad du vill ska gälla angående gåvan. Du kan få hjälp av en jurist att skriva gåvobrevet och kan boka tid genom att följa den här länken.
Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten för gåvobrev!
Jag hoppas du fått svar på din fråga. Har du fler funderingar är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.