Hoppa till innehållet
Familj & barn

Hur mycket ska jag betala i underhåll till mina tre barn?

Hej! Jag har tre barn med min x fru och ett barn med en annan hur mycket ska jag betala i underhåll då? Där jag bor nu har jag en hyra på 10685kr och min x fru vill att jag ska betala fullt under håll? men jag undrar om det är rimligt för med hyran och underhåll till alla fyra barne bara det slutar på en utgift på ungefär 17300kr på bara underhåll och hyta och sen tillkommer alla dom andra räkningarna med.

Rådgivarens svar

2021-10-18

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

Din fråga rör underhållsskyldighet av barn, vilket regleras i Föräldrabalken (FB). Jag kommer att redogöra för tillämpliga bestämmelser i lagen och avsluta med en rekommendation utifrån din situation.

Föräldrars underhållsskyldighet 

Föräldrars underhållsskyldighet regleras i 7 kap. FB. Föräldrarna ska svara för barns underhåll fram tills barnet fyller 18 år, eller om barnet går i skolan, fram tills barnet fyller 21 år. Därefter upphör föräldrarnas underhållsskyldighet (7 kap. 1 § FB). Underhållsskyldigheten innebär att barnets grundläggande försörjning ska tillgodoses. Högre krav kan dock ställas beroende på föräldrarnas ekonomiska situation. 

Underhållsbidrag 

Har föräldrarna gemensam vårdnad och växelvis boende ska som utgångspunkt ingen förälder betala underhållsbidrag. Växelvis boende innebär att barnen bor ungefär lika mycket hos bägge föräldrarna. 

Den förälder som inte är vårdnadshavare eller är vårdnadshavare men har inte barnet varaktigt boende hos sig ska betala underhåll (7 kap. 2 §). Som utgångspunkt ska föräldrarna gemensamt bestämma underhållsbidragets storlek. Om föräldrarna inte kan komma överens kan domstol fastställa ett skäligt belopp med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska situation.

Vad gäller bedömningen av föräldrarnas ekonomiska situation blir detta en bedömning i det enskilda fallet. Det är inte bara den faktiska inkomsten som ska ligga till grund för bedömningen, utan även förvärvsförmågan ska beaktas. Det betyder att det ligger ett visst ansvar på föräldern att förvärva inkomst efter förmåga så att underhåll kan betalas.

Förbehållsbelopp

När underhållsbeloppet beräknas har den underhållsskyldige rätt att räkna bort egna levnadsomkostnader, underhållsplikt för eventuella andra barn, samt försörjningskostnader för sambo och eventuella bonusbarn. Detta kallas förbehållsbelopp och regleras i 7 kap. 3 § FB.

Din situation

Det framgår inte i frågan om du har gemensam vårdnad av barnen eller om de bor växelvis hos dig. Om du inte är vårdnadshavare eller om barnen inte bor varaktigt hos dig så ska du betala underhåll. Jag kan däremot tyvärr inte svara på hur mycket du ska betala i underhåll. Det är en bedömning som görs utifrån föräldrarnas gemensamma ekonomiska förmåga och barnets behov. Däremot har du möjlighet att göra förbehåll för dina levnadsomkostnader samt underhållsplikten för de andra barnen när du räknar ut underhållet till ett barn. En rekommendation är få vägledning genom Försäkringskassan verktyg för beräkning av underhållsbidraget, det hittar du här.

Vid frågor som rör barnet är det alltid barnets bästa som ska stå i fokus. Det är därför min avslutande rekommendation att du och barnens föräldrar försöker komma överens om storleken på underhållsbeloppen. Om ni inte kommer överens kan ni kontakta en jurist för att få vägledning. På Familjens Jurist finns många erfarna jurister inom det här området. Här kan du läsa mer om våra tjänster och här kan du boka tid med en jurist för att få hjälp i ärendet.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.