Hoppa till innehållet
Familj & barn

Hur påverkas vårdnaden av att den ena föräldern missbrukar?

Hej! Jag har två barn, gemensam vårdnad men är skild. Det pågår en soc-utredning där pappan själv säger att han är positiv och att han inte tänker lämna drogtest för att det kommer att visa positivt. Från socialtjänstens sida har dom rekommenderat att barnen ska vara hos mig, men som sagt det är ju "bara" en rekommendation. Kan jag neka honom att hämta barnen från mig? Det ska även tilläggas att han har haft husrannsakan då det påträffades droger och han själv var positiv på olika substanser och barnen var där. Så räcker detta underlag för mig att skydda mina barn mot denna miljö?

Rådgivarens svar

2022-03-08

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga rör vårdnad av barn och anmälan till socialnämnden och därför kommer jag att redogöra för reglerna i Föräldrabalken (FB) och Socialtjänstlagen (SoL).

Utgångspunkter

Som utgångspunkt i alla frågor som rör vårdnad av barn ska enligt FB 6 kap 2 a § barnets bästa vara avgörande. Vid bedömningen ska dock enligt samma bestämmelse särskild vikt fästas vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Barnet ska även enligt FB 6 kap 2 b § ges information och möjlighet att framföra sina åsikter om vårdnad, boende och umgänge. Åsikterna ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.

Socialnämndens handläggning

När socialnämnden får in en anmälan eller ansökan ska den enligt SoL 11 kap 1 § utan dröjsmål inleda utredning av vad som kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden. Enligt SoL 11 kap 1 a § ska socialnämnden, när anmälan rör barn eller unga, genast göra en bedömning av om barnet eller den unge är i behov av omedelbart skydd. Det verkar i ditt fall inte som att socialnämnden har gjort en sådan bedömning att barnen behöver omedelbart skydd även om de rekommenderat att barnen ska bo hos dig.

Att ansöka om ensam vårdnad och möjligheterna att neka att lämna över barnen

Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och någon av dem vill få ändring i vårdnaden ska rätten besluta om vårdnaden enligt FB 6 kap 5 §. Då ska den som vill ha ensam vårdnad ansöka om det vid Tingsrätten i den ort där barnet bor. Det gör man genom att lämna in en stämningsansökan. Vid bedömningen ska enligt samma bestämmelse rätten fästa särskilt avseende vid föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet. Du har alltså möjlighet att ansöka om ensam vårdnad och rätten kommer då att ta hänsyn till din samarbetsförmåga gällande barnet. Att inte överlämna barnen till den andra föräldern då ni har gemensam vårdnad kan räknas som samarbetssvårigheter och kan minska dina chanser att få ensam vårdnad i en tvist. Samtidigt är det viktigt att barnen inte far illa och det är svårt att veta vilken bedömning en domstol skulle göra i en eventuell vårdnadstvist.

Missbruk

Om en förälder vid utövandet av vårdnaden om ett barn gör sig skyldig till missbruk eller försummelse ska rätten besluta om ändring i vårdnaden enligt FB 6 kap 7 §. Om barnet står under båda föräldrarnas vårdnad och den ena gör sig skyldig till missbruk ska rätten anförtro vårdnaden åt den andra föräldern ensam. Frågor om ändring i vårdnaden enligt FB 6 kap 7 § ska prövas på talan av socialnämnden. Den andra föräldern kan då istället få umgängesrätt med barnen och det kan enligt FB 6 kap 15 c § ske med umgängesstöd. Det innebär att en person som utses av socialnämnden ska medverka vid umgänget.

Rekommendation

Om det pågår en utredning hos socialnämnden och de inte har ansett att det finns behov av omedelbart skydd för barnen kan det vara svårt för dig att neka att lämna över barnen utan att riskera dina egna chanser att få ensam vårdnad. Du får fundera över om du anser att det kan vara värt risken. Jag rekommenderar dig att kontakta socialnämnden och uttrycka din oro kring att lämna över barnen eftersom han sagt att han missbrukar. Då kan du även få råd och hjälp gällande vad du kan göra. Dessutom erbjuder kommunen samarbetssamtal enligt SoL 5 kap 3 § som du och pappan till dina barn kan delta i för att tillsammans försöka lösa situationen om barnens boende. Samtalen kan ske i syfte att nå enighet i frågor som gäller vårdnad, boende, umgänge och frågor som gäller barnens försörjning. Ni kan även få hjälp gällande att skriva avtal enligt FB 6 kap 14 a § om hur barnen ska bo. Avtalet gäller om det är skriftligt och socialnämnden godkänner det. Det kan vara ett sätt att nå enighet utan att behöva hamna i en vårdnadstvist. Om ni inte når framgång med samarbetssamtalen kan du i samråd med socialnämnden lämna in en stämningsansökan vid Tingsrätten och begära ensam vårdnad. Om du behöver vidare hjälp kring hur du ska gå tillväga i situationen kan du även kontakta en av Familjens Jurists kunniga jurister som är specialiserade på familjerätt.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars får du gärna skicka in en ny till oss!

Med vänlig hälsning, Hanna Dahl

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.