Hej vad menas med dessa meningar : Vad envar erhåller i arv efter mig,liksom avkastningen därav, skall vara dennes enskilda egendom. De må dock, om de så önskar,genom äktenskapsförord förordna att egendomen och avkastningen därav skall vara Giftorättsgods.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vilka regler som kan bli aktuella för din situation och jag kommer sedan att avsluta med en sammanfattande rekommendation. De bestämmelser som kan bli tillämpliga finns i äktenskapsbalken (ÄktB).
Enskild egendom och giftorättsgods
Vid skilsmässa ska makarnas tillgångar fördelas mellan den genom bodelning (9 kap 1 § ÄktB). Makarnas giftorättsgods ska ingå i bodelningen och det är enbart enskild egendom som kan undantas (10 kap 1 § ÄktB). Den enskilda egendomen ska därför inte fördelas lika mellan makarna utan respektive make behåller sin enskilda egendom. Egendomen kan göras enskild genom exempelvis ett äktenskapsförord, testamente eller ett gåvobrev (7 kap 2 § ÄktB).
Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord kan skrivas både inför och efter att ett äktenskap ingås. Genom att upprätta ett äktenskapsförord kan respektive make ange vilken egendom som ska vara enskild och som därmed ska undantas från en bodelning vid en eventuell skilsmässa (7 kap 2 § ÄktB). Den egendom som görs enskild ska då inte delas lika mellan makarna vid en bodelning.
Sammanfattning och rekommendation
Genom att egendom föreskrivs som enskild kan den undantas från en bodelning. All egendom som inte föreskrivits som enskild utgör giftorättsgods och ska därför ingå i en bodelning. Denna egendom ska inte fördelas mellan makarna vid en eventuell bodelning. Svaret på din fråga blir alltså att innebörden av den första meningen är att arvet i fråga föreskrivs som enskild egendom. Detta innebär att om mottagaren av arvet genomgår en bodelning till följd av exempelvis skilsmässa ska arvet undantas eftersom det utgör enskild egendom. Arvet ska alltså inte ingå i en eventuell bodelning.
Den andra meningen innebär dock att om den som ärver vill kan ett äktenskapsord upprättas där arvet föreskrivs utgöra giftorättsgods. Ett äktenskapsförord kan upprättas för att respektive make ska kunna föreskriva att viss egendom ska vara enskild. Det som framgår av den andra meningen i din fråga är att det även är möjligt att i ett äktenskapsförord föreskriva att den egendom som ursprungligen varit enskild genom arvet kan föreskrivas som giftorättsgods. Detta innebär att arvet då inte längre är enskild egendom och därför ska ingå i en bodelning tillsammans med makarnas övriga giftorättsgods.
Jag hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Du är välkommen att återkomma med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist om du har ytterligare funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.