Hoppa till innehållet
Familj & barn

Jag och barnens pappa är inte överens om underhållsbidrag och barnbidrag, vad gäller?

Jag har två barn och jag är separerad. Jag har alltid fått barnbidraget, har aldrig sagt till om att pappan ska betala något men nu har mina barn bott hos mig heltid i nio månader. Pappan menar att jag ska ta utav deras sparpengar som jag sparar och att barnbidraget ska räcka. Nu krävde jag underhållsstöd från honom genom försäkringskassan för ett barn bara. Han blev vansinnig på mig men det som gör mest ont det är att barnen hamnar i mellan. Sen sa han att han ska kräva barnbidraget retroaktivt utav mig för han säger att jag är skyldig honom det men barnbidraget är väl från staten så han ska ju ej ha dessa?

Rådgivarens svar

2021-10-30

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer inledningsvis gå igenom vad som gäller generellt om underhållsskyldighet av barn och avslutningsvis kommer jag att gå igenom ditt ärende.

Föräldrars underhållsskyldighet 

Regler om föräldrars underhållsskyldighet, vårdnad och boende finns i föräldrabalken och bestämmelser om samarbete mellan föräldrar finns i socialtjänstlagen. Föräldrar ansvarar för sina barns underhåll fram till dess barnet fyller 18 år. Om barnet går i skolan sträcker sig skyldigheten fram tills att barnet fyller 21 år. Föräldrarna ansvarar efter sin ekonomiska förmåga (7 kap. 1 §). Underhållsskyldigheten innebär att barnets grundläggande försörjning ska tillgodoses. Högre krav än grundläggande kan dock ställas beroende på föräldrarnas ekonomiska situation. När det kommer till vårdnad och boende är barnets bästa det centrala (6 kap. 2 a §). Det finns inga regler som säger hur boendet ska vara utformat utan det ska göras i samråd med föräldrarna med utgångspunkt vad som är bäst för barnet.

Underhållsbidrag 

Den förälder som inte är vårdnadshavare eller är vårdnadshavare men har inte barnet varaktigt boende hos sig ska betala underhåll. Underhållsbidraget fastställs genom dom eller avtal (7 kap. 2 §). Kan föräldrarna inte komma överens om underhållsbidragets storlek kan domstol fastställa ett skäligt belopp med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska situation.

Om en förälder inte betalar underhållsbidrag kan man vända sig till Försäkringskassan för underhållsstöd. Försäkringskassan kommer i sin tur kräva den andra föräldern på ersättningen. Man kan väcka talan i domstol om underhållsbidrag som inte har blivit fastställt tre år tillbaka i tiden (7 kap. 8 §).

Har föräldrarna gemensam vårdnad och växelvis boende ska som utgångspunkt ingen förälder betala underhållsbidrag. Växelvist boende innebär att barnen bor ungefär lika mycket hos bägge föräldrarna. Dock kan en förälder behöva betala underhållsbidrag även vid växelvist boende. Anledningen är att barnet har rätt till samma standard hos bägge föräldrar som hos den förälder som har bäst ekonomiska förutsättningar.

Boende

Även om föräldrarna har gemensam vårdnad innebär det inte att boendet behöver vara växelvist. Barnets bästa ska vara det primära och kan innebära att boendet endast är hos en av föräldrarna. Barnet har då rätt till umgänge med den andra föräldern (6 kap. 15 §). Föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge ska tillgodoses. Hänsyn ska tas till barnets vilja med hänsyn till barnets ålder och mognad. Vid gemensam vårdnad är huvudregeln att barnbidraget lämnas till hälften till vardera förälder (16 kap. 5 §).

Om vi inte är överens?

Om man som föräldrar inte kan komma överens om boende, vårdnad eller försörjning kan man få hjälp av Familjerätten i sin kommun (6 kap. 17 a , 6 kap. 18 §§). Det kan ske genom samarbetssamtal och man kan få hjälp att nå ett avtal (5 kap. 3 §). Skulle det inte gå att nå en överenskommelse via Familjerätten kan en domstol besluta om vem barnet ska bo hos (6 kap. 14 a §). Familjerätten kan hjälpa vid kontakt på eget initiativ eller på inrådan från domstolen. Här finns det mer information om Familjerätten och hur ett samarbetssamtal går till.

Din situation

Då barnen inte längre bor växelvist hos dig och sin pappa har du rätt till underhållsbidrag från honom. Barnbidragen har inte till syfte att täcka alla kostnader för barnen. Eftersom dina barn är födda innan 2014 så har barnbidraget tillfallit dig. Då barnen bor stadigvarande hos dig nu är det rimligt att barnbidraget kvarstår hos dig. Har ni växelvist boende kan barnens pappa anmäla det till Försäkringskassan och att han bör få halva barnbidraget. Om ni inte är överens om en uppdelning gör Försäkringskassan själva en prövning i frågan. Han kan dock inte kräva barnbidraget retroaktivt av dig. Du har dock möjlighet att begära underhållsbidrag retroaktivt från honom för den tiden barnen har bott heltid hos dig. 

Rekommendation

Det verkar finnas samarbetsproblem och du beskriver att era barn hamnar emellan. Därför rekommenderar jag dig att ta hjälp av samarbetssamtal eller familjerådgivning. Er kommun är skyldig att erbjuda detta. Samarbetssamtalen sker med en expert och syftar till medling så att ni kan nå en överenskommelse i frågorna ni är oense.

Utgångspunkten är era barns bästa, därför är det viktigt att ni får till det bästa för dem. Oavsett om det innebär växelvist boende, boende hos dig, gemensam eller ensam vårdnad. Önskar du vidare rådgivning i frågan skulle jag rekommendera dig att boka tid hos någon av våra erfarna jurister hos Familjens Jurist. De har lång och gedigen erfarenhet av dessa frågor.

Du kan läsa mer om vårdnad, boende och umgänge hos Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och önskar dig lycka till!   

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.