Hej, En vän till mig var gift och fick två barn med en kvinna. Under deras äktenskap fick kvinnan ensam vårdnad pga att han har ett destruktivt levnadssätt, dvs kriminalitet samt brukande av narkotika. Anledningen till varför hon fick ensam vårdnad grundas i att vid eventuella problem så ska barnen inte påverkas pga hans handlande och ev frånvaro. Han har ingen historik av att vara våldsam mot sin fru eller barnen och är inte kapabel till det, men relationen funkade inte och de har skiljt sig. Nu sitter han häktat och inväntar ett straff, ett straff på troligtvis åtta år. Kvinnan, hans exfru har nu avsagt all kontakt pga detta. Varken hon vill ha kontakt med honom eller att barnen ska få ha kontakt med honom. Eftersom "pappa är kriminell och knarkare" vill hon inte att han ska någon kontakt med barnen. Inte ens telefonsamtal, vilket är det enda han har tillgång till när han är inlåst. Barnen är 3 och 4år. Min vän har nu vänt sig till mig och undrar vad han kan göra, eftersom han inte vet vem han ska kontakta och att han sitter inlåst försvårar kontakten med omvärlden. Han har väl rätt till umgänge? Kan hon verkligen göra såhär? Vad jag vet krävs det särskilda skäl för att pappan ej ska få träffa sina barn. Räknas detta som ett, att han sitter häktad och troligtvis kommer bli dömd? Vad jag vet, och har förstått det innebär ensam vårdnad att den ena förälder får ta beslut kring skola, sjukvårdskontakter, flytt m.m. men att hon alltid har en informationsskyldighet? Stämmer det? Så, vad kan han göra i sin situation?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Ensam vårdnad
Inom svensk rätt är huvudregeln att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om sina barn. I undantagsfall beviljas ensam vårdnad. Barnets bästa är avgörande. Domstolen fäster även vikt vid föräldrarnas samarbetsförmåga i frågor som rör barnet. Om föräldrarna har allvarliga samarbetsproblem kan det leda till att vårdnaden blir ensam. Då bestämmer den ena föräldern ensam i frågor som rör barnets skolgång och sjukvård. Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och ska umgås med en förälder som det inte bor tillsammans med, ska den andra föräldern lämna sådana upplysningar om barnet som kan främja umgänget, om inte särskilda skäl talar emot det. Upplysningar som avses gäller viktiga händelser som har betydelse för umgänget, till exempel byte av barnets bostadsort, barnets hälso- och sjukdomstillstånd, barnets skolgång, kamratrelationer, mobbningsproblem, fritidsintressen m.m., 6 kap. 15 § föräldrabalken (FB).
Kontakt med en förälder i fängelse
Umgängesrätt regleras i 6 kap. 15 § FB. I bestämmelsen anges att barnet ska ha rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Umgänget kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom att de har annan kontakt. Umgänge mellan barnet och en förälder kan ske inte bara genom att barnet och föräldern träffar varandra utan också genom annan kontakt mellan dem, till exempel genom brev eller telefon. Umgänget är i första hand till för barnet. Det är barnets intressen och behov som är avgörande enligt principen om barnets bästa, 6 kap. 2 a § FB. Barnet har alltså rätt till umgänge med en förälder som sitter i fängelse, om det inte strider mot barnets bästa. En förälder som vill umgås med sitt barn får väcka talan om umgänge i domstol eller genom socialnämnden, 6 kap. 15 a § FB. Rätten beslutar vanligtvis hur många timmar i veckan/månaden barnet och föräldern ska träffas.
Din situation
Precis som du säger har en ensam vårdnadshavare rätt att själv fatta beslut i frågor som rör exempelvis barnets skolgång och sjukvård, men ska informera den andra föräldern om viktiga händelser som har betydelse för umgänget. Din vän har rätt till umgänge med sina barn, trots att han sitter i fängelse om det är bäst för barnen. Vad som är bäst för barnen kan jag tyvärr inte svara på, eftersom det görs en helhetsbedömning av samtliga omständigheter. Din vän kan väcka talan om umgänge i domstol eller genom socialnämnden.
Familjens Jurist kan hjälpa till
Om du har ytterligare funderingar rekommenderar jag att du kontaktar någon av våra jurister på Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom barnrätt. Mer information finner du på https://www.familjensjurist.se/vara-tjanster/vardnad-boende-och-umgange/.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.