Hej, Jag är skild och vi har gemensam vårdnad. Min fråga är: Får man gå in på 1177.se och ändra vårdval för sina barn utan att den andra föräldern är informerad om detta. Jag är alltså ombud som det står hos 1177 för båda våra barn (likaså han) och jag behövde ändra vårdval från en vårdcentral till en annan för att få en tid samma dag för vår dotter som behövde vård. Jag har nu fått en rejäl utskällning då jag absolut inte får ändra vårdval för våra barn utan att prata eller informera honom. Det står ingenting på 1177 om att båda vårdnadshavarna måste acceptera först om man skall göra någon ändring. Jag skulle behöva hjälp med att utreda detta om jag har gjort fel?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga rör vårdnaden över gemensamma barn och om en vårdnadshavare kan fatta beslut om barnet. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Föräldrabalken (FB) och Patientlagen (PL), förklara vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Vårdnadshavarens omsorgsansvar
Den som har vårdnaden om ett barn har ett ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov av omvårdnad, trygghet och en god fostran blir tillgodosedda, 6 kap. 1–2 §§ FB. Vårdnadshavaren har således rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Vårdnadshavaren ska i takt med barnets stigande ålder och utveckling ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål, 6 kap 11 § FB. Om barnet står under vårdnaden av två vårdnadshavare gäller dessa regler för båda vårdnadshavarna, 6 kap. 13 § FB.
Det gemensamma omsorgsansvaret och undantag
Enligt huvudregeln ska vårdnadshavarna tillsammans fatta beslut som rör barnet, 6 kap. 13 § FB. Det innebär att vårdnadshavarna måste komma överens om beslut kring barnet och att den ena vårdnadshavaren inte kan agera utan den andras samtycke. Bestämmelsen ska dock inte tolkas så att båda föräldrarna måste delta i alla de vardagliga besluten som måste fattas när det gäller vårdnaden om barnet. Den ena vårdnadshavaren kan till exempel fatta beslut av vardaglig karaktär så som frågor om barnets mat, kläder eller sovtider, prop. 2011/12:53 s. Barnets möjlighet att få vård, 9.
Det finns dock undantag från att vårdnadshavarna måste fatta gemensamma beslut om barnet. Om en av vårdnadshavarna till följd av frånvaro, sjukdom eller annan orsak är förhindrad att ta del i sådana beslut rörande vårdnaden som inte utan olägenhet kan uppskjutas, bestämmer den andre ensam. Denne får dock inte ensam fatta beslut av ingripande betydelse för barnets framtid, om inte barnets bästa uppenbarligen kräver det, 6 kap. 13 § 2 st. FB. Exempel på beslut av ingripande betydelse är sådana som rör barnets skolgång och boende.
Barnets inställning till vård
Som huvudregel ska alltså vårdnadshavarna tillsammans fatta beslut som rör barnet. Det är endast i undantagsfall som en av vårdnadshavarna kan fatta beslut ensam. Ett beslut om ändring av vårdval borde kunna likställas med ett beslut av ingripande betydelse för barnet vilket innebär att det inte är möjligt för dig att fatta det beslutet själv. Som redan nämnt ska dock vårdnadshavaren, i takt med barnets stigande ålder och mognad, ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål i de beslut som rör barnets personliga angelägenheter. När det gäller sjukvård och om patienten är ett barn ska barnets inställning till den aktuella vården eller behandlingen så långt som möjligt kartläggas, 4 kap. 3 § PL. I förarbetena till bestämmelsen anges att vårdnadshavare har bestämmande rätt över små barn medan det motsatta gäller för barn över 15 år. I vissa situationer skulle även ett barn som nått tolv års ålder kunna ta ställning till en läkarundersökning.
Sammanfattning och rekommendation
Eftersom ni har gemensam vårdnad över era barn ska ni som huvudregel fatta gemensamma beslut kring barnen. Det innebär att du inte får ändra vårdvalet från en vårdcentral till en annan utan att samråda med din före detta man. Om din dotter behöver vård omgående och ändringen av vårdcentral därav inte kan skjutas upp samt att din före detta man till följd av frånvaro, sjukdom eller annan orsak är förhindrad att fatta beslutet skulle ditt agerande vara lagenligt. Men eftersom vårdval kan likställas med ett beslut av ingripande karaktär skulle denna möjlighet troligtvis inte vara aktuell.
Om din dotter har nått en sådan ålder och mognad att hon själv skulle kunna fatta beslut om ändring av vårdval behöver inte samtycke från vårdnadshavarna alltid inhämtas. Det innebär att hon själv skulle kunna göra bytet utan att inhämta samtycke från er.
Sammanfattningsvis får du som huvudregel inte fatta beslut om ändring av vårdval utan din före detta mans samtycke. Det är endast om något av undantagen är applicerbara eller om din dotter har nått en sådan ålder och mognad att hon själv kan samtycka till vårdvalsbytet som agerandet skulle vara lagenligt. Det är därav bäst om du kan samråda med din före detta man och komma överens om vårdvalsbytet för att undvika konflikter.
Vill du få ett mer exakt svar på din fråga kan det vara bra att boka tid med en av våra jurister, som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i just din situation. Du kan boka en tid med en jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.