Jag har en son som nu är 19 år och som bor heltid hos mig som är hans moder. Han fick en period utökat underhållsstöd via Försäkringskassan men till följd av att han inte gått i skolan på heltid, på grund av depression, så avslutades det. Hans fader betalade till Försäkringskassan under denna period men har sedan inte betalat något underhållsstöd alls. Det är minst sex månader som fadern inte betalat något underhållsstöd som enligt Försäkringskassan ska uppgå till 2223 kr i månaden.
Jag och sonen har pratat med barnens fader om att vi båda föräldrar är försörjningspliktiga tills dess att sonen gått ut gymnasiet och som längst tills sonen är 21 år gammal. Faderns svar på detta är att "sonen har valt att bo hos dig" varpå han menar att jag som boendeförälder då själv får stå för försörjningen av vår son. Värt att tillägga är att sonen inte har någon egen inkomst ännu varför detta heller inte är något som kan tas hänsyn till. Enligt 7 kap. Föräldrabalken är vi båda föräldrar likvärdigt ansvariga fram tills dess att sonen avslutat sin gymnasieutbildning vilket han gjorde nu i juni.
Min fråga är därmed om jag och sonen kan gå vidare med detta och kräva att fadern betalar underhåll för de månader han inte betalat något fram tills dess att sonen avslutade sin gymnasieutbildning?
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Föräldrarnas underhållsskyldighet
Föräldrarna ska svara för underhåll till barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Underhållsskyldigheten uppstår för den förälder som inte varaktigt bor tillsammans med barnet och sträcker sig fram tills barnet fyllt 18 år eller som längst 21 år under den tid som skolgången pågår (7 kap. 1-2 §§ föräldrabalken).
Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning. Underhållsskyldigheten kvarstår även om barnet själv väljer att bo hos den andre föräldern.
Underhållsbidrag och underhållsstöd
Det skiljer sig mellan underhållsbidrag och underhållsstöd. Ett underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan och är satt till ett bestämt belopp. Underhållsbidrag fastställs genom dom eller avtal och varierar beroende på barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Ett förlängt underhållsstöd betalas ut fram tills juni det året ungdomen fyller 20 år om denne fortfarande studerar, till skillnad från underhållsbidrag som betalas ut till och med dess att man fyllt 21 år och fortfarande studerar.
Underhållsbidrag kan betalas ut retroaktivt tre år tillbaka i tiden från det att talan väcktes (7 kap. 8 § föräldrabalken) medans förlängt underhållsstöd enbart kan betalas retroaktivt en månad tillbaka i tiden (18 kap. 14§ socialförsäkringsbalken).
Situationen i ditt fall
Har ditt barn rätt till förlängt underhållsstöd kan du begära detta retroaktivt en månad tillbaka i tiden av Försäkringskassan. För att vara berättigad till förlängt underhållsstöd måste man studera heltid, annars kan underhållsstödet påverkas. Gäller frågan däremot ett underhållsbidrag kan du vända dig till domstol och begära att få underhållsbidraget utbetalat tre år tillbaka i tiden.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.