Vi är skilda, har två barn på växelvis boende. Delar alla barnens kostnader lika. Vi har det bra ställt båda, över 5 MSEK i nettoförmögenhet vardera. Man ska bidra till barnens underhåll efter ekonomisk förmåga - ska man då beakta både inkomst- och förmögenhet? Dvs kan hon kräva jag betalar större del för att jag tjänar mer (60 000 vs 30 000 i månaden), trots att hennes förmögenhet och en ok lön? Huvudregel 7:2 säger ju att underhållsbidrag inte utgår vid växelvis boende o hon har ekonomisk förmåga hålla en bra standard till barnen hon också.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer inledningsvis gå igenom vad som gäller generellt i frågan om underhållsskyldighet av barn och avslutningsvis kommer jag att gå igenom ditt ärende.
Föräldrars underhållsskyldighet
Regler om föräldrars underhållsskyldighet finns i föräldrabalken. Föräldrar ansvarar för sina barns underhåll fram till dess barnet fyller 18 år. Om barnet går i skolan sträcker sig skyldigheten fram tills att barnet fyller 21 år. Föräldrarna ansvarar efter sin ekonomiska förmåga (7 kap. 1 §). Underhållsskyldigheten innebär att barnets grundläggande behov ska tillgodoses. Högre krav än grundläggande kan dock ställas beroende på föräldrarnas ekonomiska situation.
Underhållsbidrag
Den förälder som inte är vårdnadshavare eller är vårdnadshavare men har inte barnet varaktigt boende hos sig ska betala underhåll. Underhållsbidraget fastställs genom dom eller avtal (7 kap. 2 §). Kan föräldrarna inte komma överens om underhållsbidragets storlek kan domstol fastställa ett skäligt belopp med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska situation. Har föräldrarna gemensam vårdnad och växelvis boende ska som utgångspunkt ingen förälder betala underhållsbidrag. Växelvist boende innebär att barnen bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna.
Barns rätt till samma levnadsstandard
Högsta domstolen har konstaterat att en förälder kan behöva betala underhållsbidrag även om föräldrarna har gemensam vårdnad och barnet bor växelvist hos dem. Anledningen är att barnet har rätt till samma standard hos bägge föräldrar som hos den förälder med bäst ekonomiska förutsättningar.
Ekonomisk förmåga
Med en förälders ekonomiska förmåga menas främst förvärvsförmåga, det vill säga inkomst från arbete. Om en förälder inte utnyttjar sin förmåga att arbeta och står utan eller med väldigt låg inkomst så kan underhållsbidraget beräknas utifrån vilken inkomst föräldern skulle ha haft om den hade arbetat.
Vid beräkning av underhållsbidrag kan en viss andel av en större förmögenhet omfattas i lönen enligt tidiga förarbeten om underhåll. Hovrätten benämnde även i tidigare nämnda rättsfall om levnadsstandard, ekonomisk förmåga såsom de faktiska inkomst- och förmögenhetsförhållandena. Vilket innebär att det kan finnas utrymme att ta hänsyn till förmögenhet vid ekonomisk förmåga.
Din situation
Huvudregeln är att vid växelvist boende så utgår inte underhållsbidrag. Men som konstaterat ovan så har Högsta domstolen fastslagit att om en förälder har bättre ekonomiska förutsättningar kan den behöva betala underhållsbidrag. Även om standarden för dina barn är god hos deras mamma så skulle du kunna vara skyldig att betala underhållsbidrag om det är en väsentlig skillnad mot hur standarden är hos dig. Utgångspunkten när man ser till den ekonomiska förmågan är förvärvsinkomsten. Det kan finnas möjlighet att ta hänsyn till förmögenhetsförhållandena i stort, men jag vågar inte svara på hur det skulle bedömas i ert fall eller hur en domstol skulle ställa sig till att omfatta förmögenhet i inkomsten och den ekonomiska förmågan.
Rekommendation
Det är en tydlig skillnad i era förvärvsinkomster och upplever ni att standarden är olika för era barn så kan det vara en anledning att betala underhållsbidrag. Det bästa är givetvis om du och barnens mamma själva kan komma överens om vad som funkar för er och barnen. Skulle ni vara oense i frågan och inte kan komma överens ni få hjälp av familjerätten i er kommun genom samarbetssamtal. Önskar du ytterligare rådgivning i frågan är du varmt välkommen att boka tid hos någon av våra erfarna jurister hos Familjens Jurist. Du kan läsa mer om vårdnad, boende och umgänge här. Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga även då jag inte kunde ge dig ett konkret svar. Uppstår det ytterligare funderingar är du välkommen åter till oss på Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.