Hej! Vi är gifta. 3 gemensamma barn. 2 särkullbarn (mina). Äger villa 50/50. Fru köpte bostadsrätt med egna pengar. Vi önskar om jag avlider att ingen av särkullbarnen (mina) få ärva någonting alls. Vad behöver vi göra? Gåvobrev till min fru för villan? Äktenskapsförord?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du undrar vad som behöver upprättas för att särkullbarnen inte ska kunna ärva något utav din egendom, inte heller villan eller bostadsrätten. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i en sådan situation.
Vem har rätt att ärva?
Inledningsvis bör nämnas att frågor vad gäller arv regleras i ärvdabalken (ÄB).
Enligt 2 kap. 1 § ÄB är huvudregeln att den avlidnes bröstarvingar, det vill säga dennes barn, ärver all kvarlåtenskap. I ditt fall innefattar detta att dina tre barn inom äktenskapet och dina två barn utanför äktenskapet (särkullbarn) ärver din egendom och ditt hus.
Särkullbarns rätt till arv
En bröstarvinge har alltid rätt till sin s.k. laglott. Laglotten utgör hälften av det arv (den s.k. arvslotten) som bröstarvingen har rätt till om all kvarlåtenskap fördelas på barnen. På grund av detta är det inte möjligt att på juridiskt bindande väg göra sina barn helt lottlösa i exempelvis ett testamente.
I ditt fall skulle detta innebära att om all din kvarlåtenskap skulle fördelas på dina fem barn så ärver vardera 20% av kvarlåtenskapen, detta utgör deras arvslott. I det fall det skulle upprättas ett testamente som ändrar denna fördelning har dina särkullbarn alltid rätt till sin laglott som innebär hälften av arvslotten. Detta innebär att särkullbarnen fortfarande har rätt till 10% av kvarlåtenskapen.
Möjligheter att ändra fördelningen av arvet
En förälder har möjlighet att skriva ett testamente och begränsa barnens arv efter denne. Utifrån ovanstående redogörelse kan man förstå att en förälder kan inskränka ett barns rätt till arv men aldrig helt utesluta ett barn från arv. I det fallet som ett testamente upprättas som helt utesluter barnen från arv kan dina barn begära ut sin laglott genom att jämka testamentet inom 6 månader från det att de tagit del av testamentet (7 kap. 3 § ÄB).
Gällande gåvor kan en gåvotagare enligt regeln om det så kallade förstärkta laglottsskyddet i ÄB i vissa fall bli återbäringsskyldig till ett belopp motsvarande bröstarvingarnas laglott även för gåvor som getts under den avlidnes livstid. Detta innebär att kvarlåtenskapen och gåvans värde läggs samman. Regeln gäller för gåvor som ges kort tid före dödsfallet. För att en bröstarvinge ska kunna göra gällande det förstärkta laglottsskyddet måste talan väckas inom ett år från bouppteckningens avslutande.
Gällande upprättande av äktenskapsförord så kan det vara ett alternativ för att ändra fördelningen av arvet. Om man inte har ett äktenskapsförord så delas värdet av all egendom lika vid en skilsmässa eller om någon av er avlider. Detta oavsett vem som köpt egendomen eller sparat ihop pengarna, om egendomen är så kallat giftorättsgods. För att undgå bodelningsreglerna behöver ni skriva ett äktenskapsförord där ni bestämmer vad som ska vara enskild egendom (7:2 1st 1p och 7:3 ÄktB). I ert fall kan ni bestämma vilken egendom som ska utgöra enskild egendom, exempelvis din frus bostadsrätt. På så sätt kommer det inte ingå i bodelningen och tillfalla särkullbarnen.
En viktig upplysning är att barnens rätt till laglott gäller bara om det finns egendom kvar vid förälderns bortgång. Det finns nämligen ingenting som stoppar en förälder från att sälja, ge bort eller förbruka all sin egendom fram till sin död. Detta innebär att en förälder i praktiken kan göra sina barn arvslösa. En förälder kan alltså sälja all sin egendom så att det vid dennes död inte finns något arv alls till barnen.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man säga att det inte går att göra dina särkullbarn helt arvlösa så länge du efterlämnar egendom, de kommer att ha rätt till sin laglott oavsett om du testamenterar bort det. Dock med förutsättningen att dina barn inom sex månader kräver ut laglotten från det att de tagit del av testamentet. Om de inte agerar kommer din vilja i testamentet verkställs oavsett om det kränker deras rätt till laglott. Om du inte efterlämnar egendom innebär det praktiskt sätt att dina barn heller inte ärver något.
Att ge bort egendom i gåvor under din livstid är tillåtet, men som ovan redogjorts för så kan det aktualisera det förstärkta laglottsskyddet och gåvan kan tvingas gå åter till förmån för bröstarvingarnas rätt till laglott. Detta förutsätter också att talan gällande det förstärkta laglottsskyddet väcks inom ett år från bouppteckningens avslutande.
Genom upprättande av äktenskapsförord kan ni bestämma att viss egendom ska vara enskild egendom och inte ingå i bodelningen vid en skilsmässa eller när någon av er avlider. På så sätt kan man undvika att viss enskild egendom från din fru inte läggs samman med din egendom som fördelas till särkullbarnen.
Hos Familjens Jurist kan ni läsa mer om testamente, äktenskapsförord och gåva. Vill ni upprätta ett testamente så kan ni antingen göra det i gör-det-själv-tjänsten för testamente online, eller genom att boka tid med en jurist. Även äktenskapsförord och gåvobrev går att enkelt upprätta online.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.