Hoppa till innehållet
Familj & barn

Kan man bryta helt med sina föräldrar?

Hej, jag vill bryta med mina föräldrar, är 51 år och vill inte ha nått med dessa personer mer. Helst vill jag bli föräldralös och inte ha nått mer med dom att göra. Kan man bli det eller går det inte? Om dom dör vill jag inte ha nått med det och göra. Mina föräldrar talar skit och sprider lögner till alla. Hur går man tillväga? Ser på nätet att man kan fråga er utan avgift.

Rådgivarens svar

2022-01-25

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Du skriver i din fråga att du är 51 år, vilket innebär att du är myndig och därmed inte behöver ha något med dina föräldrar att göra. För det fallet att du råkade skriva fel och menade att skriva att du är 15 år kommer en redogörelse nedan för barn under 18 år.

Kan jag avsäga mig rätten till arv?

En arvinge kan avsäga sig sin rätt till arv medan arvlåtaren är i livet. En sådan avsägelse ska göras i ett skriftligt avtal med arvlåtaren (17 kap. 2 § Ärvdabalken). En arvinge som på detta sätt avsagt sig sin rätt till arv är inte längre en arvinge. Om man är under 18 år får man dock inte avsäga sig rätten till arv. Det står i andra stycket i nämnda paragraf.

Vad får mina föräldrar bestämma?

Lagreglerna kring vad vårdnadshavarna (föräldrarna) har för ansvar och vad de får bestämma över finns i 6 kapitlet föräldrabalken, FB. Barn har vårdnadshavare tills de fyller 18 år och blir myndiga, men vilket ansvar vårdnadshavaren har till dess beror på barnets ålder och utveckling (6 kap. 2 § FB). Den som är vårdnadshavare har rätt att bestämma över "barnets personliga angelägenheter" men ju äldre barnet blir desto mer ska vårdnadshavaren lyssna på barnets egna synpunkter och önskemål (6 kap. 11 § FB). Med barnets personliga angelägenheter menar man t.ex. barnets skolgång och sjukvård. Vårdnadshavarna har också rätt bl.a. att besluta om barnets kläder, mat, fritid och sovtider.

Av det ovan anförda följer att föräldrarna bestämmer det mesta över sitt barn tills barnet blivit 18 år, men de bestämmer inte allt. Ju äldre och mognare ett barn är, desto mer har självbestämmanderätt har barnet. Exakt vad en förälder har rätt att bestämma över sitt barn är dock svårt att svara på. Här ska ges några exempel:

  • De får bestämma att barnet ska gå i skolan (grundskolan).
  • De har rätt att veta var barnet befinner sig någonstans, till exempel efter skolan eller på kvällarna.
  • De får hindra barnet från skadligt beteende, t ex att dricka alkohol, röka eller snusa.
  • De får bestämma hur länge barnet får vara ute på kvällarna.

Det är naturligt att en förälder kan bestämma mer över en 10-åring än en 15-åring. Är man 15 år är man nästan myndig och förutsatt att man är mogen som person bör man ha ganska mycket att säga till om i frågor som handlar om en själv och ens eget liv. Samtidigt har ens förälder (så länge den är vårdnadshavare tills man är 18) fortfarande skyldighet att skydda en och se till så man inte kommer till skada, trots att man är så gammal, så i vilka frågor en 15-åring får bestämma själv beror på hur "allvarlig" och viktig frågan är.

Kan man avsäga sig sina föräldrar? 

Lagstiftningen i Sverige är utformad så att alla ska ha en förälder. Du kan alltså inte avsäga dig från dina föräldrar så att du står helt utan förälder.

Alternativet är adoption

Istället kan du avsäga dig från dina biologiska föräldrar genom att bli adopterad. Det är fullt möjligt att bli adopterad även om man är myndig och vuxen. Vid en adoption upphör de rättsliga banden till dina biologiska föräldrar helt och hållet. Du kommer istället ses som barn till de som adopterar dig. Detta betyder att du kommer ärva efter dina adoptivföräldrar och adoptivföräldrarna har även ansvar för vårdnad och underhåll.

Adoption får endast göras av två makar gemensamt och de måste vara över 25 år. Adoptionen sker endast om det är lämpligt. När det handlar om adoption av en vuxen ska det klart framgå att adoptionen befäster ett personligt förhållande mellan dig och adoptivföräldrarna av samma slag som det som föreligger mellan föräldrar och barn.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kommer du inte kunna avsäga dig dina föräldrar. Du kan inte heller avsäga dig rätten till arv. Jag rekommenderar att du pratar med dina föräldrar om vad du känner. Kanske kan ni komma överens om något som fungerar för er alla. När du sedan fyllt 18 år kan du själv välja fritt hur mycket eller lite kontakt du vill ha med dina föräldrar.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att ställa en till fråga här på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.