Hej, jag har en fråga angående Framtidsfullmakt. Antag att min far sedan tidigare bestämt att jag är den utav mina syskon som ska företräda honom när han blivit för dement. Framtidsfullmakt är skriven, undertecknad och bevittnad (där står dock inget om att en tingsrätt måste godkänna den). Min fundering nu är om det räcker med att jag informerar släkten när den ska träda i kraft, enligt 10§ i lag om framtidsfullmakter? Eller måste även tingsrätten godkänna den enligt 11§ i lag om framtidsfullmakter? Det är lite luddigt om det är antingen paragraf 10 eller 11 som gäller, eller om både 10 och 11 måste uppfyllas.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för 10 och 11 §§ i lag om framtidsfullmakter och förklaring kring hur de ska förstås.
10 § Om fullmaktshavaren bedömer att framtidsfullmakten har trätt i kraft, ska han eller hon snarast underrätta fullmaktsgivaren och fullmaktsgivarens make eller sambo och närmaste släktingar. Om en granskare enligt 23 § har utsetts, ska även denne underrättas.
Av underrättelsen ska det framgå att framtidsfullmakten har trätt i kraft och vad den innehåller.
Paragrafen reglerar fullmaktshavarens upplysningsplikt. Eftersom ordet ”ska” används i första stycket bör det förstås som en plikt/ett måste för fullmaktshavaren. Plikten inträder när fullmaktshavaren bedömer att framtidsfullmakten har trätt i kraft (se 9 §). En underrättelse om att framtidsfullmakten har trätt i kraft ska, enligt andra stycket, innehålla en redogörelse för framtidsfullmakten i detalj. Lämpligen kan en kopia av fullmakten skickas till dem som ska underrättas. Det står fullmaktshavaren fritt att välja hur underrättelsen ska ske till berörd krets, muntligen eller skriftligen. Fullmaktshavaren har inte något ansvar för att mottagaren faktiskt tar del av underrättelsen, men väl att han eller hon får möjlighet till det. (Se propositionen till lagen)
11 § Tingsrätten ska på ansökan av fullmaktshavaren besluta att framtidsfullmakten har trätt i kraft, om förutsättningarna enligt 9 § första stycket är uppfyllda.
En ansökan görs till tingsrätten i den ort där fullmaktsgivaren är folkbokförd eller, om fullmaktsgivaren inte är folkbokförd i Sverige, till tingsrätten i den ort där han eller hon vistas.
Om det inte finns någon behörig domstol enligt andra stycket, är Stockholms tingsrätt behörig domstol.
I bland annat 11 § regleras den rättsliga prövningen av om en framtidsfullmakt har trätt i kraft. Av första stycket framgår att fullmaktshavaren får ansöka om rättens prövning av om framtidsfullmakten har trätt i kraft. Av propositionen till lagen framgår att skälen för fullmaktshavaren att ansöka om att tingsrätten ska pröva ikraftträdandet kan variera. Rättens prövning kan vara en ovillkorlig förutsättning enligt framtidsfullmakten. Det kan också vara så att fullmaktshavaren vill ha en utomstående bedömning av ikraftträdandet. Oavsett vilket skäl som ligger bakom ansökan måste den prövas av tingsrätten (tingsrätten kan alltså inte neka en sådan prövning). Med andra ord finns det inget generellt krav på att tingsrätten måste besluta att fullmakten trätt i kraft. En sådan prövning kan emellertid bli aktuell till exempel om det står uttryckligen i framtidsfullmakten att det ska göras innan fullmaktshavaren får agera utifrån fullmakten. Det kan också tänkas bli aktuellt om det råder oenigheter med fullmaktsgivarens make/sambo/närmaste släktingarna om fullmakten faktiskt trätt i kraft, och fullmaktshavaren således självmant ansöker om tingsrättens prövning.
Familjens Jurist kan hjälpa
Kvarstår frågor kring hur paragraferna ska förstås kan ni vända er till Familjens Jurist. På deras hemsida finns även möjlighet att upprätta en framtidsfullmakt online för fast pris.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.