Om ett barn är mantalskriven på en av föräldrarnas adress men i samma kommun. (Föräldrarna har gemensamma vårdnad och barnet bor veckovis hos respektive förälder).Om den föräldern som barnet är skrivet hos, vill flytta till en annan kommun , finns det då risk för att barnet behöver eller ska byta skola. Vilka konsekvenser får mantalsskrivningsort för skolplacering, vad innebär närhetsprincipen för det vid skolplacering?
Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen. Jag hänvisar i mitt svar till regler i föräldrabalken (FB). Jag inleder med en allmän redogörelse för dina olika delfrågor och avslutar med min rekommendation för hur man kan lösa situationen.
Gemensam vårdnad
När man har gemensam vårdnad över ett barn ska man tillsammans bestämma i frågor som rör barnet. Det framgår av 6 kap 13 § FB. Att välja skola är en sådan sak som kräver båda vårdnadshavarnas samtycke eftersom det anses påverka barnet på ett inte obetydligt sätt. Om man inte kommer överens, blir utgångspunkten att barnet inte ska byta skola. Dessutom, beroende på hur stort barnet är, ska hänsyn tas till barnets egna åsikter i frågan.
Närhetsprincipen vid skolplacering
Närhetsprincipen i fråga om skola utgår från rätten för barnet att få en skola nära sitt hem. En elev som redan är placerad i en skola har dock rätt att gå kvar i den skolan även efter en flytt om eleven har särskilda skäl till detta.
Vad gäller i din situation?
Om den föräldern som barnet är skrivet hos väljer att flytta till en annan kommun finns det alltså en chans för barnet att få gå kvar i sin skola ändå. Att barnet bor växelvis stärker det eftersom barnet då även vistas hälften av tiden i sin gamla kommun. Om ni ändrar folkbokföringen till en annan kommun behöver ni dock kontakta skolan för att höra hur processen går till.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.