Hoppa till innehållet
Familj & barn

Min bonusfar testamenterade pengar till min dotter - får jag köpa bostad för beloppet?

Hej, Min bonus far gick bort för ett tag sedan och lämnade efter sig en del av hans hus till mig och min minderåriga dotter: 30% av värdet på försäljningen. Innan jag fick se testamentet, vilket jag gjorde efter hans bortgång, uttryckte han ett starkt önskemål om att jag investerar dessa 30% i en bostad för mig och min dotter. Han var mycket mån om att hans enda barnbarn (som han ansåg henne att vara) skulle få växa upp i ett eget, tryggt hem som vi idag inte har (jag är singelmamma och hyr idag bostad i andra hand). 

Senare när jag fick se testamentet stod det att 30 procenten är uppdelade på 20 % till mig och 10% till min dotter som hon ska få när hon fyller 18 år. Ingenting stod om hur eller vem ska förvalta hennes pengar. Då jag är hennes förmyndare förstår jag att det är min uppgift att se till att hennes del av arvet förvaltas på rätt sätt. Förutom investering i värdepapper (som jag har läst kan förvaltas utan tillstånd från en överförmyndare) finns det fall då man får en överförmyndarens tillstånd till att köpa en bostad tillsammans? 

Dvs, går det att uppfylla min bonus pappas önskemål om att hela summan investeras i en bostad för oss två, där vi bor tillsammans tills hon fyller 18? Och om så är fallet, hur kan man registrera att hon äger 10% av den bostaden och vid 18-års ålder har rätt att bestämma när bostaden säljs för att få ut sin del? Tacksam för råd kring detta.

Rådgivarens svar

2023-03-19

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Jag tolkar din fråga som att både du och din dotter fick en summa pengar testamenterade till er efter din bonuspappa, men att ingen av er är dödsbodelägare. I mitt svar redogör jag översiktligt för föräldrabalkens (FB) regler om hur ett barns tillgångar ska förvaltas. Jag kommenterar även din situation närmare och lämnar avslutningsvis en rekommendation.

Förvaltning av barns tillgångar

Barnets förmyndare ska förvalta barnets tillgångar och företräda barnet i angelägenheter som rör tillgångarna. Om barnets föräldrar är dess vårdnadshavare så är de även barnets förmyndare (10 kap. 2 § FB). Föräldrarna bestämmer då hur tillgångarna som står under deras förvaltning ska användas eller placeras, om inte annat följer av lagen (13 kap. 1 § FB). Om barnet bara står under vårdnad av ena föräldern så är hen ensam förmyndare.

När överförmyndaren måste kontaktas

I vissa situationer och för vissa åtgärder krävs det att förmyndaren söker samtycke från kommunens överförmyndare. Enligt 13 kap. 2 § FB måste överförmyndaren kontaktas om värdet av barnets tillgångar, som föräldrarna ska förvalta, överstiger åtta gånger prisbasbeloppet i 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken.

Några övriga exempel där överförmyndaren måste kontaktas är om förmyndaren vill:

  • Placera den omyndiges tillgångar i aktier (13 kap. 6 § FB).
  • Förvärva fast egendom eller nyttjanderätt till sådan egendom för den omyndiges räkning, om det inte gäller övertagande av hyresrätt till en bostadslägenhet (13 kap. 10 § FB).
  • Ta upp lån för den omyndiges räkning eller företa någon annan rättshandling som innebär att den omyndige sätts i skuld (13 kap. 12 § FB).

Villkor i testamente

Förmyndaren får dessutom inte förvalta sådan egendom som den omyndige förvärvat genom testamente med följande villkor (12 kap. 1 § 2 st. FB):

  • Att egendomen ska förvaltas av någon annan än förmyndaren, 
  • Utan bestämmanderätt för förmyndaren,
  • Med angivande av vem som ska utöva förvaltningen (så kallad särskild förvaltning).

Samma sak gäller för tillgångar som förvärvats genom gåva eller förmånstagarförordnande vid försäkring eller pensionssparande med samma villkor.

Din situation

Av din fråga framgår det att det stod i testamentet att din dotter ska få det testamenterade beloppet när när hon fyller 18 år.  Detta skulle kunna tolkas som ett sådant villkor som gör att överförmyndaren måste kopplas in. Det verkar dock inte ha stått något om vem som istället ska förvalta hennes pengar. Sannolikt är du som förmyndare alltså fri att förvalta din dotters egendom så att det blir så bra för henne som möjligt.

När det gäller bostadsköpet har jag svårt att uttala mig utan att veta de närmare omständigheterna i just ditt fall. Som framgår av 13 kap. 10 § FB kan huruvida överförmyndarens samtycke behövs eller inte bero på vilken slags bostad som är aktuell.

Rekommendation

Jag skulle rekommendera dig att boka en tid med en av Familjens Jurists jurister. De kan ge mer detaljerad rådgivning utifrån det aktuella testamentet och hur ni kan reglera ägandeskapet av bostaden. Du kan även testa att kontakta överförmyndarförvaltningen i din kommun för att se om de kan ge vägledning.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.