Hejsan jag har en familj på 6 personer varav 4 st ör barn med åldrarna pojkar 4 och 15 år samt döttrar 11 ovch 14. Vi har haft komtakt med socialtjänsten under ett x antal år och många utredningar pga skolfrånvaro som grundat sig i för lte anpassning. Yngsta dottern har PTSD och äldsta sonen autism utvecklingsstörning samt kromosomsjukdom.
Vi har nu under senaste veckorna haft planer på ett boendestöd som skulle hjälpa till i hemmet men var tvungen att avsluta kort inpå d min sambo är bipolär och lider av psykisk ohälsa. Vi har struktur och rutiner för våra barn och det enda faktiska problemet till kontakt med socialtjänsten har varit pga skola samt ett övergrepp min dotter blev utsatt för på dagis vid 4 års ålder. Kan socialtjänsten grundat på ovanstående ansöka om LVU trots att behovet tillgodoses bortsett från skolfrånvaro varit hög pga brist på anpassning i skola. Och kan dom yrka på LVU och göra ett akut omhändertagande pga av min sambos tillstånd trots att jag medicineras under 4 rs tid och sköter barnen när hon inte förmår.
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för relevanta regler följt av en rekommendation. Regler om LVU finns i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
Barnets bästa
Jag vill börja med att ta upp 1 § LVU som klargör att vad som är bäst för den unga personen ska vara avgörande vid beslut enligt LVU. Den principen framgår också av barnkonventionen. Innebörden av detta är att inga andra intressen ska få väga tyngre än vad som är bäst för den unge.
När kan det bli aktuellt med vård enligt LVU?
Av 1 § LVU framgår även att den som är under 18 år ska beredas vård enligt LVU om någon av situationerna i 2 eller 3 §§ LVU föreligger och det kan antas att behövlig vård inte kan ges med samtycke av den unges vårdnadshavare och den unge själv om denne är över 15 år. Gällande 3 § LVU får vård även beredas till unga som fyllt 18 men inte 20 år under förutsättningen att sådan vård är lämpligare än annan vård med hänsyn till med hänsyn till den unges behov och personliga förhållanden samt att vård inte kan ges med den unges samtycke.
2 och 3 §§ LVU
Enligt 3 § LVU ska vård beslutas om “den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende”. Informationen som framgår av din fråga talar för att det inte är den här paragrafen som kan aktualiseras i ditt fall.
Enligt 2 § LVU ska vård beslutas om om “det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas”. Det räcker alltså inte att det finns en ringa, övergående risk för fara, utan risken måste vara påtaglig. Det måste föreligga konkreta omständigheter som talar för att det föreligger risk för skada.
Omedelbart omhändertagande
Om det inte går att avvakta rättens beslut om vård får socialnämnden besluta att den som är under 20 år omedelbart ska omhändertas. Det förutsätter att det är sannolikt att barnet kommer att beredas vård med stöd av LVU. För att det ska kunna ske krävs också att det finns ett akut behov av vård utifrån risken för barnets hälsa eller utveckling. Ett annat skäl kan vara att utredningen allvarligt försvåras eller att det inte går att genomföra nödvändiga åtgärder om barnet inte omhändertas.
Sammanfattning och rekommendation
Som ovan nämnt krävs det alltså att det föreligger en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas för att vård baserat 2 § LVU ska bli aktuell. Detta innebär att det inte räcker att löst anta att det finns en risk, utan det måste föreligga omständigheter som talar för en risk för skada. Utifrån att endast läsa din fråga kan jag kan inte uttala mig om huruvida förutsättningarna för vård enligt LVU är uppfyllda i dina barns fall. Jag skulle därför vilja hänvisa till Familjens jurist där du som förälder kan få hjälp i juridiska frågor som rör just omhändertaganden enligt LVU. Det går att boka tid för ett möte på Familjens jurists hemsida.
Jag hoppas ändå att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga till Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.