Hej! Socialtjänsten omhändertog min brorson 2020 då de ansåg att mamman behövde hjälp och avlastning. Hon skulle få tillbaka honom när hon kom på benen igen. När hon gått behandling och gjort allt de bett om så började de trycka på annat. Hon har fortfarande inte fått tillbaka honom trots att hon nu har egen lägenhet med ett rum till honom, jobb, skola och mår bra. De drar även ner på umgänget. Finns det något man kan göra?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Förutsättningar för omhändertagande
Omhändertagande av barn regleras i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). För att omhändertagande ska bli aktuellt ska det antas att behövlig vård inte kan ges med vårdnadshavarens samtycke, 1 § 2 st LVU. Det ska även vara i enlighet med barnets bästa och därmed inte göra situationen värre för barnet. Vidare måste vissa andra förutsättningar vara uppfyllda. För omhändertagande krävs det att det på grund av något förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas, 2 § LVU. Ett barn kan även omhändertas på grund av sitt eget destruktiva beteende, 3 § LVU.
Upphörande av omhändertagande
Socialnämnden ska minst en gång var sjätte månad överväga om vård fortfarande behövs och hur vården ska vara utformad, 13 § LVU. Vården ska upphöra när den inte längre behövs, 21 § LVU. Vården anses inte längre behövas när de omständigheter som föranlett omhändertagandet inte längre finns, till exempel då förhållandena i hemmet har förbättrats. Barnet eller dennes vårdnadshavare kan när som helst begära att vården ska upphöra. En sådan begäran till socialnämnden innebär att det blir ett förvaltningsrättsligt ärende som ska utredas och avgöras genom ett beslut. Ett sådant beslut kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol, 41 § LVU. Detta måste göras inom tre veckor från det att beslutet delgivits.
Umgänge med omhändertaget barn
Socialnämnden har ett ansvar för att barnets behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare tillgodoses så långt möjligt, 14 § LVU. Socialnämnden ska främja barnets och familjehemsföräldrarnas kontakter med barnets biologiska föräldrar. Även familjehemsföräldrarna har en skyldighet att underlätta barnets kontakter med barnets biologiska föräldrar och andra närstående personer. Begränsning av umgänget får endast ske genom ett särskilt beslut av socialnämnden. Även ett sådant beslut kan överklagas.
Sammanfattning och rekommendation
Omhändertagandet ska upphöra när det inte längre finns ett behov av det. Barnets vårdnadshavare kan när som helst begära att vården ska upphöra. Socialnämnden ska då pröva detta. Jag rekommenderar att barnets förälder gör en sådan begäran hos socialnämnden. Om det sedan tas ett beslut om att vården inte ska upphöra så kan beslutet överklagas. Även ett beslut om begränsat umgänge kan överklagas, om socialnämnden fattat ett sådant. Om inget sådant beslut finns kan det vara en god idé att kontakta socialnämnden kring svårigheterna med att få till umgänge med barnet.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på er fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.