Hej, Jag undrar vad som är skäligt att betala i underhåll när man inte har några inkomster?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag tolkar din fråga som att det är underhållsbidrag för ditt/dina barn som frågan syftar på.
Underhållsbidrag
Föräldrar är underhållsskyldiga för sina barn fram tills att barnet är 18 år, eller om barnet fortfarande går i skolan, tills barnet är 21 år, enligt 7 kap 1 § Föräldrabalken. Om barnet endast bor hos en av föräldrarna ska den föräldern som barnet INTE bor hos betala för delar av barnets omkostnader. Normalt betalas underhållsbidraget ut till boendeföräldern en gång per månad och ska gå till barnets behov och omkostnader. Det har ingen betydelse för underhållsbidraget om föräldrarna har gemensam eller ensam vårdnad om barnet, se 7 kap 2 § Föräldrabalken.
Underhållsbidrag kan i vissa fall också betalas ut på grund av att det är stora skillnader i inkomster mellan föräldrarna, men jag tolkar det som att det inte är det som är aktuellt i denna fråga.
Skäligt underhållsbidrag
Underhållet till barnet ska motsvara vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Utgångspunkten är att barnet ska leva på ett snitt av föräldrarnas ekonomi även om föräldrarna inte längre bor ihop. Barnets behov räknas ut genom användning av schablonbelopp där vanliga levnadskostnader och boendekostnader ingår. Socialstyrelsen har gjort en schabloniserad räkning av barns behov per år. De kom då fram till att i åldern 0–6 år motsvarar det 65 %, i ålder 7–12 år 80 % och i åldern fr.o.m. 13 år 95 % av prisbasbeloppet (prisbasbeloppet = 48 300kr år 2022).
Det schablonbelopp som uppkommer med en sådan här uträkning kan såklart behöva justeras med hänsyn till barnets individuella behov.
Storleken på underhållsbidraget är beroende av förälderns ekonomiska förmåga innebär att föräldern i princip inte ska behöva skuldsätta sig för att kunna bidra till sitt barn underhåll. Det innebär dock inte att bara för att man inte anser sig kunna betala så slipper man utan vid bedömningen av en förälderns förmåga kollar man inte bara på faktiska inkomster utan även förvärvsförmågan. Alltså om en förälder utan godtagbar anledning underlåter sig att skaffa inkomster som skulle kunna göra att hen kan betala sitt underhåll.
Summan på underhållsbidraget fastställs genom avtal eller dom. Det bästa är alltså att försöka komma överens föräldrarna emellan, hur stort underhållet ska vara. Kommer man inte överens själva om ett lämpligt belopp kan man vända sig till en jurist eller till familjerätt i kommunen för att få hjälp att beräkna underhållsbidraget. Det finns även ett beräkningsverktyg på Försäkringskassans hemsida som man kan använda för att få ut ett exempelbelopp. Den hittar man här!
Inte möjlighet att betala underhållsbidrag
Om den förälder som är skyldig att betala underhållsbidrag inte har ekonomisk möjlighet att betala underhållet kan barnet får underhållsstöd från Försäkringskassan. Underhållstödet betalas ut till den andra föräldern och den förälder som egentligen skulle betalat underhållet ska då betala tillbaka beloppet till Försäkringskassan i stället. För att läsa mer om det kan man gå in på den här sidan.
Din situation och rekommendation
Utifrån det jag skrivit ovan är det alltså inte möjligt för mig att ge ett exempel på summa som vore skäligt för dig att betala i underhållet eftersom det är helt beroende på barnets behov och båda föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Mitt råd är i stället att använda dig av beräkningsverktyget på Försäkringskassans hemsida eller att kontakta Familjerätten i din kommun för att ha samtal tillsammans med den andra föräldern.
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.