Hoppa till innehållet
Familj & barn

Tvingas till faderskapstest

Hej! Vad händer om jag inte skriver på dokument om faderskap och vägrar att lämna ett DNA-prov? Kan faderskap fastställas på annat sätt? Socialnämnden har sagt att de kommer att gå till domstol för att lägga ner fastställandet om faderskap ifall jag inte skriver på papper. Något jag ännu inte har gjort efter 1½ år. Löper jag ekonomiska risker eller andra risker genom att inte vara samarbetsvillig i ärendet och låta dem gå till domstol för att lägga ner det? Om det är av betydelse, så bor jag i ett annat EU-land och inte i Sverige.

Rådgivarens svar

2022-12-15

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor! I din situation är det flera lagar som blir tillämpliga. Eftersom du är bosatt i ett annat EU-land blir Lagen om föräldraskap i internationella situationer, tidigare Lagen om internationella faderskapsfrågor, aktuell. Gällande DNA-proverna blir lagen om rättsgenetisk undersökning vid utredning av faderskap är aktuell. I och med att det rör fastställande av faderskap blir även föräldrabalken, FB, aktuell. Utöver detta blir även barnkonventionen aktuell. Jag kommer börja med att gå igenom relevanta lagbestämmelser. Efter det kommer jag att redogöra för vad som gäller i din situation. Jag kommer avsluta med mina rekommendationer för hur du går vidare.  Det framkommer inte av din fråga varför du anser att du inte är fadern, mitt svar kommer därför vara relativt allmänt.

Relevanta lagregler 

Lagen om föräldraskap i internationella situationer

Ett faderskap kan fastställas genom bekräftelse av faderskapet under medverkan av en svensk socialnämnd, om nämnden är skyldig att utreda faderskapet enligt 2 kap. 1 eller 9 FB, 3 §. Målet får tas upp av svensk domstol om barnet har hemvist i Sverige, 4 § 1 punkten

Föräldrabalken 

Om en viss man inte kan ses som far till ett barn på grund av äktenskap eller registrerat partnerskap, då är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem som är far till barnet och fastställa faderskapet om barnet har sin hemvist i Sverige, 2 kap. 1 §

Lag om rättsgenetisk undersökning vid utredning av faderskap

En rättsgenetisk undersökning får göras för att fastställa faderskap. En sådan undersökning får endast innefatta provtagning som kan göras utan nämnvärt men, 1 §. Domstolen har rätt att själv eller på begäran av en part kräva en DNA-analys, 2 §. Om provsvar inte lämnas kan domstolen bestämma att personen ska betala böter, 5 §. Om personen fortfarande inte samarbetar kan domstolen om biträde från Polismyndigheten, 6 §

Barnkonventionen

Enligt artikel 7 har ett barn rätt att så långt som möjligt få veta vilka dess föräldrar är. Det brukar också kallas barnets rätt till kunskap om sitt genetiska ursprung.  

I din situation

Socialnämnden har en väldigt långtgående skyldighet att försöka utreda vem som är far till ett barn. En del av det beror på att barn har en rätt att veta vilka föräldrarna är. Om den presumerade fadern inte samarbetar kan därför socialnämnden låta domstolen avgöra frågan om faderskapet till barnet. Domstolen kan då besluta om att göra en rättsgenetisk undersökning genom DNA-test om den presumerade fadern inte erkänner faderskapet. Om du inte samarbetar kan de kräva dig på vite. Du löper alltså en ekonomisk risk om du inte samarbetar. I vissa fall kan även polisen involveras. Att du på i ett annat EU-land påverkar inte socialnämndens skyldigheter.

Mina rekommendationer

Jag rekommenderar att du inte skriver på ett erkännande om faderskap om du är osäker på om du faktiskt är fadern. När det kommer till DNA-testet kan det vara svårt för dig att undvika eftersom domstolen kan kräva det. Jag rekommenderar att du du kontaktar en av våra jurister så att de kan titta närmare på alla omständigheter i din situation. Du kan boka en tid här.

Hoppas att det här har besvarat dina frågor! Om du har några fler frågor är du välkommen att skicka dem till oss på Fråga Juristen!


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.