Hoppa till innehållet
Familj & barn

Vad gäller för schemabyten kring gemensam vårdnad?

Måste man som förälder med gemensam vårdnad stå ut med att hela tiden behöva möta sin expartners behov av att ändra schemat, eller vad kan man göra?

Rådgivarens svar

2021-12-01

Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller, följt av en sammanfattande rekommendation. Bestämmelser om vårdnad, boende och umgänge finns i 6 kap. föräldrabalken (FB).

Gemensam vårdnad

Enligt 6 kap. 11 § FB har vårdnadshavaren för ett barn rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska vårdnadshavaren ta allt större hänsyn till barnets egna synpunkter och önskemål. Enligt 6 kap. 13 § FB gäller det som står i 6 kap. 11 § FB för båda vårdnadshavarna tillsammans om vårdnaden är gemensam. Det krävs alltså i princip att vårdnadshavarna tar gemensamma beslut. Om en vårdnadshavare till följd av frånvaro, sjukdom eller annan orsak är förhindrad att ta del i sådana beslut rörande vårdnaden som inte utan olägenhet kan skjutas upp kan den andra vårdnadshavaren få ta beslutet på egen hand. Det kan till exempel handla om vad barnet ska äta för mat eller vad barnet ska ha på sig för kläder när det bor hos den föräldern. En vårdnadshavare får dock inte ensam ta beslut av ingripande betydelse för barnets framtid, om inte barnets bästa uppenbarligen kräver det. Ju mer betydelsefullt ett beslut är, desto viktigare är det att båda vårdnadshavarna tar del i beslutet.

Boende

Om man vill få till en ändring av var barnet ska bo så kan man som föräldrar med gemensam vårdnad avtala om barnets boende, det står i 6 kap. 14 a § FB. Ett sådant avtal ska vara skriftligt och socialnämnden behöver godkänna det. Jag vill här uppmärksamma om möjligheten att få hjälp att nå enighet i frågor om vårdnad, boende och umgänge genom samarbetssamtal, se 6 kap. 18 § FB. På talan av en förälder eller båda kan rätten även besluta vem av föräldrarna barnet ska bo hos.

Ensam vårdnad

Om man vill få till en ändring i vårdnaden kan man dels avtala om den saken, även ett sådant avtal måste vara skriftligt och godkänt av socialnämnden för att vara giltigt, se 6 kap. 6 § FB. Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och någon av dem vill få till en ändring av vårdnaden, kan även rätten besluta om detta. Vid bedömningen av om vårdnaden ska vara ensam eller gemensam ska rätten fästa särskilt avseende vid föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet. Vid beslut om vårdnad, boende och umgänge är det barnets bästa som ska vara avgörande, se 6 kap. 2 a § FB. I den bedömningen ska man bland annat beakta barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.

Rekommendation 

Exakt hur föräldrar med gemensam vårdnad ska organisera schemabyten och liknande finns inte specifikt reglerat i FB, men eftersom ni har gemensam vårdnad är utgångspunkten att det är ni som föräldrar som gemensamt måste ta beslut och komma överens i frågor som rör barnet. Om samarbetet fungerar mindre bra kan det vara en bra idé att få hjälp att nå enighet genom ett sådant samarbetssamtal jag nämnde ovan. Om ni är intresserade av det kan ni vända er till familjerätten i er kommun. Familjens jurist kan hjälpa till med rådgivning både före och efter sådana samtal. Om frågan skulle komma upp till rätten kan Familjens jurist företräda någon av er som ombud. Här på Familjens jurists hemsida finns möjlighet att boka tid för ett möte med en jurist

Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar får du gärna ställa en ny fråga till oss på Fråga juristen.


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.