Min son och hans fd flickvän har bott hos oss på heltid från att barnet var 3 veckor tills 3,5 månad gammal, sen separerade dom och fd flickvännen och barnet flyttade. Nu är barnet snart 4 månader, mamman säger att min son inte får ha barnet varannan helg då hen är för liten och att det inte är bra. Barnet har bott hemma hos oss och är hur trygg som helst. Vi som farföräldrar har passat barnet två hela helger och många enstaka timmar utöver det. Har min son "rätten på sin sida" vad det gäller ett "normalt" umgänge var 14:e dag, dvs att han har barnet på helgen utan mammans närvaro?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer först att redogöra för vad som gäller generellt i frågan om vårdnad och boende. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom er situation och ge min rekommendation hur ni kan gå vidare i frågan.
Vårdnad
Frågor om vårdnad och boende regleras främst i föräldrabalken och frågor om samarbete i socialtjänstlagen. När det kommer till vårdnad, boende och umgänge är barnets bästa det centrala (6 kap. 2 a §).
Vårdnaden kan utövas gemensamt av båda föräldrarna eller anförtros åt en av dem genom ensam vårdnad (6 kap. 3-5 §§). Den som har vårdnaden om ett barn har ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov av omvårdnad och trygghet blir tillgodosedda (6 kap. 2 §). Den som är vårdnadshavare har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter (6 kap. 11 §). Det vill säga har man ensam vårdnad behöver man inte samråda i frågor som rör barnet med den andra föräldern, vilket är fallet om man har gemensam vårdnad (6 kap. 13 §).
Boende och umgänge
Det finns inga regler som säger hur boendet ska vara utformat utan det ska göras i samråd mellan föräldrarna och utgångspunkten ska vara vad som är bäst för barnet. Vad som känns rättvist mellan föräldrarna eller en förälders behov av att träffa barnet går inte före barnets bästa. Även om föräldrarna har gemensam vårdnad innebär det inte att boendet behöver vara växelvist. Barnets bästa ska vara det primära och kan innebära att boendet endast är hos en av föräldrarna.
Barnet har då rätt till umgänge med den andra föräldern (6 kap. 15 §). Föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge ska tillgodoses. Hänsyn ska tas till barnets vilja med hänsyn till barnets ålder och mognad.
Växelvist boende
Växelvist boende innebär att barnen bor ungefär lika mycket hos bägge föräldrarna. Växelvist boende kräver att föräldrarnas samarbetsförmåga är god och att föräldrarna bor nära varandra. Barnet ska ha rätt till samma vardag hos bägge föräldrarna med vänner, skola och fritidsaktiviteter.
Små barn
Tidigare var Socialstyrelsens rekommendation att barn under tre år inte borde ha växelvist boende, nu är dock uppfattningen att det inte finns särskilt mycket forskning på frågan utan att det bör göras en lämplighetsbedömning. Det uttrycks dock att det mesta pekar på att barn under det första levnadsåret bör ha någorlunda kontinuerlig kontakt med åtminstone en vårdande vuxen och att kontakten inte bör ha längre avbrott. Det anges att korta och frekventa byten är bättre för små barn än längre perioder. Även om en förälder har det huvudsakliga ansvaret i början är det viktigt att den andra är delaktig i barnets vardag.
Om vi inte är överens?
Om man som föräldrar inte kan komma överens om boende, vårdnad eller försörjning kan man få hjälp av Familjerätten i sin kommun (6 kap. 17 a, 18 §§). Det kan ske genom samarbetssamtal och man kan få hjälp att nå ett avtal (5 kap. 3 §). Skulle det inte gå att nå en överenskommelse via Familjerätten kan en domstol besluta om vem barnet ska bo hos (6 kap. 14 a §). Familjerätten kan hjälpa vid kontakt på eget initiativ eller på inrådan från domstolen. Här finns det mer information om Familjerätten och hur ett samarbetssamtal går till.
Er situation och rekommendation
Har din son och hans f.d. flickvän gemensam vårdnad om barnet ska de första hand gemensamt komma överens i frågan om boende och umgänge med barnet. Vad som är ”normalt umgänge” ska bedömas utifrån vad som är barnets bästa och där spelar barnets ålder in och barnets behov av flera nära relationer.
Har endast mamman vårdnad så har pappan rätt till umgänge och det är bådas ansvar att se till att barnets behov av umgänge tillgodoses. Vad som är barnets bästa i just ert fall kan jag inte svara på, men då barnet är väldigt litet kan boendet och umgänget behöva förändras över tid. Om din son och hans f.d. flickvän inte kan nå en bra lösning och komma överens skulle jag rekommendera dem att boka tid för ett samarbetssamtal hos Familjerätten i er kommun. Det kan vara en bra grund att stå på då de ska komma överens i frågor om barnet i många år.
Skulle ni önska vidare rådgivning i frågan skulle jag rekommendera er att boka tid hos någon av Familjens Jurists kunniga jurister, de har stor erfarenhet av dessa frågor.
Ni kan läsa mer om vårdnad, boende och umgänge hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga och önskar er lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.