Vem ansvarar för att vad som förekommer vid en vårdnadsutredning är sant?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Allmänt om vårdnadsutredning
När en vårdnadstvist inleds och föräldrarna inte kan komma överens om frågor som tvisten berör kan tingsrätten på tal av ena eller båda föräldrarna besluta om att inhämta en vårdnadsutredning. Tingsrätten kan även besluta om att inhämta en sådan utredning på egen hand. Syftet med att inhämta en vårdnadsutredning är att rätten ska ha ett bredare underlag innan de slutligen avgör frågan om vårdnad, boende och/eller umgänge.
En utredning avslutas med att Familjerätten lämnar förslag till beslut till tingsrätten. Det innebär att Familjerätten utifrån sin utredning föreslår om hur vårdnaden om barnet/barnen ska fördelas, var barnet ska bo och i vilken omfattningen barnet ska träffa den förälder som barnet inte ska bo hos.
Att ljuga vid utredningen
Det är endast straffbart att ljuga om det görs under sanningsförsäkran eller ed, detta kan leda till att man döms till ansvar för brottet mened eller osann partsutsaga. Om en person varken avlagt ed eller sanningsförsäkran kommer hen inte straffas, även om hen uppgett oriktiga uppgifter.
I en vårdnadsutredning ska Familjerätten samla information om en familjs situation för att avgöra hur vårdnaden ska fördelas mellan föräldrarna. De kommer att bedöma trovärdigheten av uppgifterna och göra en bedömning utifrån det. Det är ingen som har en ”bevisbörda” för att föräldrarnas uppgift är sanna per se, utan om de exempelvis får motstridiga uppgifter kommer de att bedöma trovärdigheten i var uppgift och göra en slutlig bedömning som de sedan kommer att förse tingsrätten med vid vårdnadstvisten.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.