Min man blev två gånger anmäld till socialen för sitt alkoholmissbruk och att barn mår psykiskt dåligt av detta. Första gången det var alkoholmissbruk mottagningen hade skyldighet att anmäla andra gången blev det en anonym anmälan. Vilka rättigheter har socialen mot honom? vad får dem göra med min man?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Vem kan göra en anmälan?
Vem som helst kan göra en orosanmälan till socialtjänsten. En del personer har en skyldighet att göra en anmälan till socialtjänsten ifall de misstänker att ett barn far illa (socialtjänstlagen 14 kap 1 §). Denna anmälningsplikt är alltså obligatorisk. Annars kan vem som helst anmäla vid misstanke om att ett barn far illa.
Vad innebär en anmälan?
När socialtjänsten får in en orosanmälan så ska de först och främst avgöra om barnet behöver skyddas akut (s.k. skyddsbedömning). De ska även göra en förhandsbedömning där de tar ställning till om en utredning behöver göras (socialtjänstlagen 11 kap 1). Om socialtjänsten kommer fram till att en utredning inte behöver göras så läggs anmälan ned. Om socialnämnden däremot gör bedömningen att en utredning behöver göras så kommer sakomständigheterna i det enskilda fallet att utredas närmare. Detta görs i syfte att undersöka om barnet far illa av den som är föremål för anmälan.
För att ta reda på barnets behov av stöd och/eller skydd pratar socialsekreteraren med vårdnadshavare och barnet. Ibland kan socialsekreteraren behöva samla in information från exempelvis förskola, skola och hälso- och sjukvård. Socialtjänsten kan även ta kontakt med personer som familjen föreslår, som känner barnet och vårdnadshavare väl. Om det finns tidigare utredningar om barnet används även dessa för information.
En utredning får inte göras större än nödvändigt och den ska vara klar inom fyra månader. Utredningen avslutas med att socialtjänsten gör en bedömning utifrån den information som samlats in. Utifrån bedömningen fattas beslut om barnet och föräldrarna ska erbjudas hjälp genom socialtjänsten och i så fall vilken hjälp. Målsättningen är att föräldrar, barn och socialtjänsten ska vara överens om vilken hjälp familjen behöver.
Vad kan hända?
Om socialtjänsten kan konstatera att ett barn far illa kan de göra ett tvångsomhändertagande enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Det innebär att socialtjänsten skiljer barnet från dess föräldrar och placerar det för vård i ett familjehem eller på ett HVB-hem. I de flesta fall försöker socialtjänsten alltid att nå en frivillig uppgörelse med föräldrarna, men ibland lyckas inte det och det är då omhändertagandet måste ske med tvång.
Rekommendation
Jag förstår självklart att du är orolig, men så länge som din man varken har skadat barnet eller att barnet far illa så kommer inte han bli straffad på något sätt. Jag rekommenderar er dock att kontakta socialtjänsten vid er kommun och förklara hur ni ställer er till anklagelserna.
Jag hoppas det var svar på dina frågor. Här kan du läsa mer om hur socialtjänsten fungerar och hur socialnämnden jobbar. Du kan också boka tid för juridisk rådgivning via telefon med en jurist på Familjens Jurists hemsida. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.