Hej. Jag och mitt ex har 3 barn ihop. Hon har träffat en ny och har skaffat 1 barn med sin nya, köpt dyrt hus ihop och har börjat kräva mig på jättestort underhåll. Jag och min nya har precis flyttat ihop och hon är sjukskriven och jag jobbar och får in 30 tusen före skatt. Jag och min nya har det svårt att få allt att gå runt varje månad. Mitt ex och sin nya har båda ett bra betalt jobb och årsinkomst ihop på runt miljonen och jag ca 340 tusen. När man räknar ut underhåll ska hela mitt ex boendes inkomst räknas med vid uträkning av underhåll eller bara hennes?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar underhållsbidrag och hur beräkningen av bostadskostnad görs. Jag kommer därför att gå igenom relevanta lagrum i Föräldrabalken (FB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Allmänt om underhållsskyldighet
Föräldrarna ska svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga, 7 kap. 1 § FB. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen. Underhållsskyldigheten upphör när barnet blir arton år, eller om barnet fortfarande går i skolan, senast tjugoett år.
Den föräldern som inte har vårdnaden om barnet eller inte bor tillsammans med barnet ska betala underhållsbidrag. Bidraget fastställs genom dom eller avtal, 7 kap. 2 § FB.
Fastställande av underhållsbidrag
I första hand är det föräldrarna som, genom avtal, kommer överens om beloppet för underhållsbidraget. I de fall föräldrarna inte kommer överens kan de kontakta Försäkringskassan för vägledning eller vända sig till kommunen för att få hjälp med ett samarbetssamtal. Om föräldrarna trots samarbetssamtal inte kommer överens kan domstolen fastställa underhållsbidraget.
Underhållsbidraget varierar beroende på barnets kostnader samt föräldrarnas ekonomiska förmåga. Bidraget ska spegla barnets behov samt hur mycket föräldrarna kan betala. Vid beräkningen av föräldrarnas ekonomiska förmåga tas hänsyn till deras inkomster och utgifter. Beräkningen utgår generellt sett från vardera parts nettoinkomst. Utifrån nettoinkomsten får föräldrarnas egna levnadskostnader samt en skälig bostadskostnad dras av, 7 kap. 3 § FB.
Skälig bostadskostnad
Som redan nämnt får ett avdrag för en skälig bostadskostnad göras från varje förälders nettoinkomst. Det som ligger till grund för beräkningen är den faktiska bostadskostnaden, dvs. bruttokostnaden för bostaden minskat med eventuellt bostadsbidrag. Enligt förarbetena till bestämmelsen om skälig bostadskostnad i 7 kap. 3 § FB bör ett lägre belopp än det verkliga undantas om bostadskostnaden är oskäligt hög med hänsyn till kostnadsläget på orten eller om bostaden får anses vara alltför stor i förhållande till familjens storlek, se sida 100 i prop. 1978/79:12. Om föräldern bor tillsammans med en annan vuxen får förälderns endast dra av hälften av den gemensamma bostadskostnaden.
Försäkringskassan tar varje år fram föreskrifter om genomsnittlig och högsta godtagbara bostadskostnad, FKFS 2021:6. Beloppen är beroende av vart ni bor samt hur många som ingår i hushållet. Om den faktiska bostadskostnaden överstiger normen så kan man sätta ner bostadskostnaden till högsta godtagbara bostadskostnad.
Rekommendation
Vid beräkningen av underhållsbidrag ska barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga beaktas. Utifrån er nettoinkomst får ni göra avdrag för levnadskostnader och skälig bostadskostnad. Det är din före detta partners faktiskt bostadskostnad som ska ligga till grund för beräkningen. Eftersom hon lever med en annan vuxen person får hon endast dra av hälften av deras gemensamma bostadskostnad. Om kostnaden inte är skälig, dvs. att den är orimligt hög med hänsyn till övriga boenden på orten eller att bostaden anses vara alltför stor i förhållande till familjens storlek bör ett lägre belopp än den verkliga boendekostnaden dras av. Således är det endast hälften av den faktiska boendekostnaden som din före detta partner kan dra av från sin inkomst vid beräkningen av underhåll.
Beräkning av underhåll kan vara krångligt och överväldigande. Det kan därför vara bra att kontakta Försäkringskassan för rådgivning. Om du i stället vill prata med en jurist som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i just din situation kan det vara bra att boka en tid med en av våra jurister. Du kan boka en tid med en jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.