Hej! När ett gift par separerar sig i Sverige så är väl praxis att deras barn (om de är under 18) får bo hos ena föräldern en vecka och nästa vecka hos den andre. Men vad händer då om en av makarna efter skilsmässan flyttar utomlands i ett sådant fall? Får barnen följa med föräldern som lämnar Sverige eller?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Vårdnaden om barn efter skilsmässa
Utgångspunkten är att gemensam vårdnad gäller efter en skilsmässa, 6 kap. 3 § föräldrabalken. Den gemensamma vårdnaden kan dock upplösas om en av föräldrarna vill ha ensam vårdnad, 6 kap. 5 § föräldrabalken. Den gemensamma vårdnaden kan även upplösas om en förälder vid utövandet av vårdnaden gör sig skyldig till missbruk eller försummelse eller i övrigt brister i omsorgen om barnet på ett sätt som medför bestående fara för barnets hälsa eller utveckling, 6 kap. 7 § föräldrabalken. Slutligen kan den gemensamma vårdnaden upplösas om det skulle vara bäst för barnet med ensam vårdnad för en förälder, 6 kap. 2 a § och 6 kap. 8 § föräldrabalken.
Efter en skilsmässa kan barnet antingen bo hos den ena föräldern eller växelvis hos båda föräldrarna. Med växelvis boende menas att barnet bor lika lång tid hos båda föräldrarna. Det är upp till föräldrarna att hitta en lösning som är bäst för barnet och föräldrarna. Om föräldrarna bestämmer att barnet endast ska bo hos en förälder, har den andra föräldern rätt till umgänge med sitt barn. Umgänget kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom att de har annan kontakt, 6 kap. 15 § föräldrabalken.
Gemensam vårdnad med växelvis boende
Gemensam vårdnad med växelvis boende innebär att föräldrarna tillsammans ska besluta om frågor som rör barnet, till exempel beslut som rör barnets skolgång och boende. Det är enbart i undantagsfall som en förälder kan fatta ett sådant beslut själv utan den andra föräldern, 6 kap. 13 § föräldrabalken. Om en förälder vill flytta utomlands med barnen, behöver den andra föräldern lämna sitt samtycke till detta om vårdnaden är gemensam. Beslutet ska alltså ske gemensamt.
I ditt fall och rekommendation
Som utgångspunkt ska vårdnaden vara gemensam efter en skilsmässa. Det är upp till föräldrarna att bestämma hur barnet ska bo, det vill säga växelvis eller enbart hos en förälder. Många föräldrar låter sina barn bo växelvis, till exempel varannan vecka. Som nämndes ovan ska föräldrarna tillsammans besluta om frågor som rör barnet vid gemensam vårdnad. En förälder kan därför inte ta med barnet utomlands utan samtycke från den andra föräldern. Denna förälder har däremot rätt till umgänge med sitt barn, till exempel via telefon.
Om du behöver ytterligare rådgivning rekommenderar jag att du tar kontakt med någon av våra jurister på Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom barnrätt. Mer information finner du på https://www.familjensjurist.se/vara-tjanster/vardnad-boende-och-umgange/
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.