Hoppa till innehållet
Familj & barn

Vem ärver en sambo som har egna barn?

Hej. Jag (sambo utan barn) har testamenterat min kvarlåtenskap till min sambo som har vuxna barn. Om hon dör, vem ärver då henne ?

Rådgivarens svar

2023-03-10

Inledning

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om sambors arvsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) och sambolagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

 

Sambor ärver inte varandra

När ett samboförhållande upplöses, t.ex. genom att ena sambon dör, så ska en bodelning göras om efterlevande sambon begär det inom ett år från dödsfallet (8 § sambolagen). Samboegendomen (vilket är bostad och bohag som är köpt för gemensam användning) ska delas lika mellan samborna. Först efter detta är gjort kan man veta hur stor den avlidnes kvarlåtenskap är.

Sambor saknar arvsrätt till varandra enligt svensk rätt. För att ge sin sambo arvsrätt kan man testamentera sin kvarlåtenskap till sambon. Finns inget testamente får man istället se till de lagstadgade arvsklasserna för att veta vem som har arvsrätt.

Första arvsklassen består av barn till den avlidne, dessa kallas bröstarvingar (2 kap. 1 § ÄB). Har barn till den avlidne dött kan barnbarn till den avlidne träda i sin förälders ställe och ärva sin mor-/farförälder. 

Om det inte finns någon i första arvsklassen så ska arvet fördelas inom den andra arvsklassen som består av arvlåtarens föräldrar, och syskon om föräldrarna är avlidna. Är även syskonen avlidna kan syskonbarn ärva sin förälders andel i arvet (2 kap. 2 § ÄB).

Om det inte finns någon i varken första eller andra arvsklassen så fördelas arvet inom den tredje arvsklassen som består av arvlåtarens far- och morföräldrar. Är mor- och farföräldrarna döda kan moster/faster/morbror/farbror ärva den avlidne i tredje arvsklassen (2 kap. 3 § ÄB). 

Inga andra släktingar ingår i arvsordningen, vilket innebär att kusiner eller kusinbarn exempelvis inte har någon arvsrätt (2 kap. 4 § ÄB). Om det inte finns någon arvinge i några arvsklasser och inget testamente ska arvet tillfalla allmänna arvsfonden (5 kap. 1 § ÄB). Arv till allmänna arvsfonden går till allmännyttiga ändamål såsom projekt för barn och ungdomar eller för personer med funktionsnedsättningar.

 

Testamente med fri förfoganderätt respektive full äganderätt

Testatorn (den som skriver testamentet) kan välja att testamentstagaren ska ärva antingen med fri förfoganderätt eller med full äganderätt. Att testamentera sin kvarlåtenskap till någon med fri förfoganderätt innebär att mottagaren får göra i princip vad hen vill med arvet, förutom att testamentera bort det till någon annan. Att ärva med full äganderätt innebär i stället att testamentstagaren får göra vad den vill med arvet, inklusive testamentera bort arvet till någon annan.

Om arvet skrivs med fri förfoganderätt medför det att testatorns arvingar ska få ut sin del av arvet när testamentstagaren dör. Detta kallas för efterarvsrätt. Här kommer ett exempel för att tydliggöra:

Efterlevande sambo A ärver genom sin sambo B:s testamente arvet med fri förfoganderätt. När den efterlevande sambon A dör kommer B:s arvingar att ärva den andel av A:s totala förmögenhet som kom efter arvet från sambo B. Resterande del av A:s arv går till A:s arvingar.

 

Din situation

Eftersom sambor inte ärver varandra utan testamente och din sambo har barn så är det barnen som kommer ärva hela kvarlåtenskapen efter att en eventuell bodelning har gjorts. Om din sambo dör före dig kommer alltså hens barn att ärva och inte du. Om din sambo vill ge dig arvsrätt behöver hen skriva ett testamente där du anges som testamentstagare. Observera dock att barnen alltid har rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten. Det är alltså bara möjligt att testamentera halva sambons kvarlåtenskap till dig eftersom barnen har rätt till den andra halvan.

Om du dör före din sambo går hela din kvarlåtenskap till din sambo. Beroende på vad som står i testmentet så fördelas din sambos arv lite olika. Om det är skrivet med fri förfogande rätt kommer den andelav sambons förmögenhet som kommer från ditt arv att delas upp mellan dina legala arvingar, vilka i detta fall är troligen är dina föräldrar eller syskon eftersom du inte har några barn och dessa är närmast i arvsklasserna.

Är testamentet skrivet med full äganderätt kommer dina släktingar inte ha efterarvsrätt och i stället går hela sambons kvarlåtenskap till dennes barn.

 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var vem som ärver din sambo när hen dör och min rekommendation till dig blir därför att se över det testamente du skrivit och att din sambo skriver ett testamente om hen vill ge dig arvsrätt. Kontrollera om ditt testamente är skrivet med fri förfoganderätt om du vill att dina legala arvingar ska ha rätt till efterarv, eller att det är skrivet med full äganderätt om du inte vill det.

Jag rekommenderar att ta hjälp av en jurist om ni vill ändra i ditt testamente eller för att skriva ett nytt så allt blir rätt och avspeglar din/er vilja. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten för testamente!

Jag hoppas du fått svar på din fråga. Tveka inte att skicka in en ny fråga till Fråga Juristen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.