Hej. Har en fråga. Har en bror som ställer till det för sig hela tiden. Familjen har tagit avstånd. Nu idag fick jag reda på att vår mor har gått i borgen för några mobiltelefoner och han har inte skött betalningarna. Idag dimper det ner en faktura på 53.000kr han skiter fullständigt i att betala. Vår mor är fattigpensionär. Vad har vi för möjligheter att fakturan ska skickas till han i hans namn. Vi andra har inga möjligheter att hjälpa henne. Det ju bror som ska betala. Dessutom är vår mor duktigt glömmen med. Tacksam för något tipps om det finns något.
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Utifrån din fråga är det svårt att fastställa vilken typ av borgen som din mor har inträtt i för din bror, så jag kommer att redogöra både för enkel borgen och proprieborgen i mitt svar. Svaret på din fråga hittar vi i Handelsbalken (HB).
Enkel borgen
Enligt HB 10 kap. 8 § framgår det att om borgensmannen går i enkel borgen för en gäldenär så är denne skyldig att betala det som återstår skulden efter att borgenären har krävt in betalningen från gäldenären. Det innebär alltså att borgenären måste ha krävt betalt från gäldenären innan denne vänder sig till borgensmannen för att få betalt. I de fall där gäldenären har struntat i att betala måste borgenären även begära om en utmätning hos kronofogdemyndigheten, varpå utmätningsförsöket måste misslyckas innan borgenären kan vända sig till borgensmannen för att utkräva betalning.
Proprieborgen
Proprieborgen är oftast det vanligaste borgensåtagandet, vilket kan vara det din mor är föremål för. Om borgensmannen går i proprieborgen så är dennes betalningsansvar likställt med gäldenären. Därmed kan borgenären vända sig direkt till borgensmannen för att betalt utan att behöva ha först vänt sig till gäldenären, HB 10 kap. 9 §.
Jämka borgensåtagande
Det är generellt sätt svårt att jämka (ändra eller avskriva) ett borgensåtagande eftersom det 1. Måste tas upp i domstol, vilket är en kostsam och tidsödande process och 2. Det kräver tydliga bevis och gott underlag. Det finns däremot rättspraxis där det tydliggörs att banker bör göra en lämplig kreditprövning av borgensmannen innan de godkänner åtagandet, samt att borgensåtagandet kan jämkas om det är tydligt att borgensmannen inte kan betala skulden.
Din situation och rekommendation
Det ni kan börja med är att se över är om det är en enkel borgen eller proprieborgen som omfattar er mors borgensåtagande. Om det är en enkel borgen så måste banken (eller långivaren i fallet) vända sig till er bror först innan de kan kräva er mor på betalning. Är åtagandet en proprieborgen så har de all rätt att vända sig direkt till er mor för att få ut sin betalning.
Tyvärr är huvudregeln att ett borgensåtagande är bindande och det är oftast väldigt svårt att få till en jämkning av åtagandet om man inte har tillräckligt bra underlag för detta. Därmed skulle jag se över om banken som har godkänt er mors borgensåtagande har gjort en lämplig kreditprövning av er mor och därefter rådfråga en jurist om det finns goda möjligheter att jämka åtagandet i en framtida process. Därutöver finns det tyvärr inte så mycket man kan göra.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.