Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Avtala bort sambolagens bodelningsregler samt inbördes testament och rätten till laglott

Hej, Jag undrar hur jag och min sambo bäst kan skriva bort sambolagen. Jag ägde en bostad innan annat boende köptes dit vi flyttade tillsammans. Jag var ensam ägare även på denna bostad. Vi tog samtidigt ett gemensamt lån. Jag har inga barn, min sambo har 1 barn. Det är krångligare då särkullbarn finns, särskilt om jag avlider först. Vi har ett inbördes testamente, där ”den av oss som överlever den andre skall med fri förfoganderätt erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap. Efter att vi båda avlidit delas kvarlåtenskapen upp i lika delar mellan mina 3 syskonbarn och min sambos barn.”

Min sambo vill att jag ska vara tryggad och inte förlora mina pengar vid eventuell separation eller dödsfall (självklart skulle jag inte låta min sambo gå tomhänt vid en eventuell separation). Kan vi då i ett avtal skriva bort sambolagen vad gäller bostaden? Då är jag skyddad om min sambo skulle avlida först och behöver inte oroa mig för att särkullbarnet kräver pengar i förtid. Avlider jag först så ärver min sambo allting och när han i sin tur avlider så delas kvarlåtenskapen i 4 lika delar enligt ovan (dvs mellan mina 3 syskonbarn och min sambos barn).

Rådgivarens svar

2022-09-13

Inledning

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om sambo och arv. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i sambolagen och ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

 

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

 

Frångå sambolagens regler genom ett samboavtal

När en sambo dör så ska en bodelning göras om efterlevande sambo begär det (2 § och 8 § sambolagen). I bodelningen ingår då den så kallade samboegendomen som utgörs av bostad och bohag som är införskaffade för gemensam användning (3 § och 8 § sambolagen). Det spelar ingen roll vem som står som ägare på t.ex. bostaden utan den utgör samboegendom så länge avsikten var att samborna ska bo där tillsammans.

Det är möjligt att avtala bort de regler som finns i sambolagen, antingen helt eller delvis (9 § sambolagen). Detta görs genom ett samboavtal som ska vara skriftligt och undertecknat av båda samborna. I samboavtalet kan samborna exempelvis skriva att bostaden inte ska vara med i bodelningen utan ska tillfalla en av samborna vid bodelningen, men att resterande samboegendom ska ingå i bodelning.

 

Arvsordningen

Barn till en arvlåtare kallas bröstarvingar och är de som i första hand ärver eftersom de ingår i första arvsklassen (2 kap. 1 § ÄB). Bröstarvingen får direkt ut arvet från sin förälder om det är ett särkullbarn och behöver inte vänta på att förälderns partner också ska avlida. Syskonbarn kan ingå i andra arvsklassen och ärver då det inte finns någon i första arvsklassen och arvlåtarens föräldrar och föräldrar till syskonbarnet inte längre lever (2 kap. 2 § ÄB). De träder då i sin förälders ställe och ärver.

Vill arvlåtaren att en annan arvsordning ska gälla måste detta förordnas om i testamente. Syskonbarn har då möjlighet att ärva utan att arvslåtarens föräldrar eller syskon avlidit. Det är däremot inte möjligt att testamentera bort sina barns laglott (vilket är halva arvslotten enligt 7 kap. 1 § ÄB). Nedan följer ett exempel för att tydliggöra:

A avlider och efterlämnar barnet B. A har dessutom ytterligare 3 personer som hen vill ska ärva lika stor del som B. Eftersom B är ensambarn är hens arvslott 100% av kvarlåtenskapen (efter att ev. bodelning med sambo eller ny maka/make). B:s laglott blir då 50% av kvarlåtenskapen (halva arvslotten). Resterande 3 personer som A vill ska ärva får således dela lika på resterande 50% eftersom B har rätt till sin laglott.

 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Du och din sambo kan skriva ett samboavtal där ni kommer överens om att bostaden inte ska ingå i bodelningen och skriver vem av samborna som bostaden skall tillfalla.

Det är möjligt att i testamente förordna om att andra än de i den legala arvsordningen ska ärva. Bröstarvingar har dock alltid rätt till sin laglott. Ett testamente om att en bröstarvinge (utan syskon) och 3 syskonbarn ska ärva lika stor del kränker bröstarvingens laglott eftersom bröstarvingen med det testamentet enbart har rätt till halva laglotten. För att få ut sin laglott från ett testamente som kränker ens laglott måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet (7 kap. 3 § ÄB).

Om du avlider först kommer din sambo att ärva dig och med det testamente ni har nu så kommer hens barn att ärva sin laglott (50% av kvarlåtenskapen) och dina syskonbarn får dela på resterande 50%, när sambon dör. För detta måste dock barnet jämka testamentet eftersom det kränker hens laglott.

Om sambon avlider först har hens barn rätt att få ut sin laglott (efter bodelning) och behöver inte vänta tills även du dör för att få ut sitt arv. Detta gäller även om ni skrivit inbördes testamente. Du ärver resterande i och med testamentet. När du sen dör kommer dina syskonbarn att ärva i enlighet med testamentet.

 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var vad som händer med arvet i och med ert testamente och om man kan avtala bort sambolagens regler och min rekommendation till dig blir därför att ni skriver ett samboavtal och ett nytt testamente som inte kränker barnets laglott.

Eftersom framför allt testamentet har strikta formkrav för att inte bli ogiltigt rekommenderar jag att ni bokar en tid med en jurist för att se till att allt blir rätt. Ni kan boka en tid med en jurist på Familjens Jurist genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten för samboavtal och här för att komma till onlinetjänsten för testamente!

Jag hoppas du fått svar på dina frågor. Tveka inte att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen om du har fler frågor!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.