Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Behöver vi skriva avtal när vi flyttar ihop?

Jag ska bli sambo. Jag säljer min bostadsrätt, flyttar tillfälligt in i hans hyresrätt i väntan på att vi hittar en bostad att köpa gemensamt. Min tanke är att skriva ett avtal mellan oss vid köpet av ny bostadsrätt eftersom det är jag som kommer stå för kontantinsatsen. Behöver vi ett avtal mellan oss nu när jag flyttar in i hans hyresrätt eller räcker det med att vi skriver ett när vi köper den gemensamma bostaden?

Rådgivarens svar

2021-11-30

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor!

Allmänt om samboförhållanden

Regler om samboförhållanden finns i Sambolagen. Där framgår bland annat att ett par som bor tillsammans ska anses vara sambor och det krävs ingen registrering för att samboförhållandet ska anses ha uppstått. Vid en framtida separation och om någon av samborna begär det, kan en bodelning upprättas (8 §). Vad som blir föremål för bodelning är så kallad samboegendom, detta innefattar bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning (3 §). Oavsett om den ena sambon finansierat större delen av bostaden kommer samborna att få dela på hälften av bostadens värde vid en eventuell bodelning i enlighet med sambolagens regler.

Samboavtal

De flesta av sambolagens regler är dispositiva, vilket betyder att de kan avtalas bort, och genom att upprätta ett samboavtal kan sambor avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen eller att bodelning överhuvudtaget inte ska ske (9 §). Exempelvis kan det vara en god idé att skriva samboavtal då samborna äger olika mycket av bostaden.

Läs mer om samboavtal hos Familjens Jurist.

Skuldebrev

Förutsättningen för att en sambo ska kunna få tillbaka en större kontantinsats är ett upprättande av ett skuldebrev i kombination med samboavtalet. Ett skuldebrev är en skriftlig utfästelse om att betala en viss penningsumma. Sambor har alltså i samboavtalet möjlighet att reglera hur bostaden ska eller inte ska omfattas av bodelningen och i skuldebrevet möjlighet att reglera summan som den ena sambon ska bli ersatt av den andra. I avsaknad av det ena dokumentet förlorar det andra effekt.

Läs mer om skuldebrev hos Familjens Jurist.

När ska ett samboavtal och skuldebrev upprättas?

Syftet med ett samboavtal är att det ska skrivas innan eller i samband med att samboförhållandet inleds, men det kan också skrivas under samboförhållandets gång. Fördelen med att skriva samboavtalet innan samboförhållandet inleds är att man på så sätt förhindrar att oenigheter uppstår mellan samborna. Ett samboavtal kan ersättas genom att ett nytt upprättas, det är därför enkelt att skriva ett samboavtal avseende en viss livssituation och sedan ersätta det med ett nytt när livssituationen ändras.

Ett skuldebrev ska upprättas i samband med samboavtalet.

Det är viktigt att ha i åtanke att ett samboavtal gäller bostad och bohag som införskaffats gemensamt. Detta innebär att annan egendom faller helt utanför sambolagens regler om bodelning. Sådan egendom kan exempelvis vara bil, båt, sommarstuga eller liknande. Egendom som inte är samboegendom tillfaller som utgångspunkt den som äger den. Detta innebär också att även om bostaden inte införskaffats gemensamt, till exempel om någon av samborna hade bostaden sedan tidigare, så räknas sådant bohag som samborna införskaffar under samboförhållet som samboegendom. Det kan han exempelvis handla om inköp av vitvaror, möbler eller annat som hör till bostaden. Även om det är en av samborna som betalar för sakerna så ska värdet av dem alltså delas lika vid en eventuell bodelning. Det kan därför vara bra att på förhand komma överens om hur en framtida fördelning ska ske och då avtala det genom ett samboavtal.

Här kan du läsa mer om vad som kan vara bra att tänka på när man blir sambo.

Sammanfattning och rekommendation

Du skriver att du och din sambo inledningsvis kommer att flytta ihop i hans hyresrätt. Av detta förstår jag det som att hyresrätten inte utgör samboegendom, eftersom din sambo haft den sedan tidigare. Detta innebär att hyresrätten redan är undantagen en eventuell framtida bodelning och det är då oftast inte nödvändigt att låta den omfattas av ett samboavtal. Däremot utgör sådant bohag som ni köper till hyresrätten samboegendom. Skulle ni exempelvis köpa en ny soffa till lägenheten, så ska värdet av den delas lika mellan er om ni skulle separera, även om det bara är en av er som betalat för soffan. Vill ni undvika detta så är det bra att skriva samboavtal redan i samband med att ni flyttar ihop i hyresrätten.

Du skriver också att du och din sambo kommer att betala olika mycket för den framtida gemensamma bostadsrätten. Eftersom den införskaffas för att användas gemensamt så utgör den samboegendom. Enligt sambolagens regler ska värdet av bostaden då delas lika mellan er vid en bodelning, oavsett vem som betalat vad. Det kan därför vara en god idé att skriva samboavtal, och då undanta bostadsrätten från sambolagens regler, för att undvika oenighet vid en bodelning.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag att ni skriver ett samboavtal åtminstone i samband med att ni köper en gemensam bostadsrätt, då du kommer att stå för en större del av kontantinsatsen. Samboavtalet ska upprättas i kombination med ett skuldebrev för att säkra så att du får ersättning för din del av kontantinsatsen.

Vill ni reglera det bohag som införskaffas gemensamt under den tid du och din sambo bor tillsammans i hans hyresrätt så är det en fördel att skriva ett samboavtal redan när du flyttar in där. Det samboavtalet kan sedan ersättas med ett nytt då ni köper en gemensam bostadsrätt.

I vår gör-det-själv-tjänst kan ni upprätta både samboavtal online och skuldebrev online. Vill ni hellre upprätta dokumenten tillsammans med jurist, till ett standardpris, så kan ni göra det genom att boka tid här.

Hoppas du har fått svar på dina frågor. Om inte, är du välkommen att ställa ytterligare en fråga eller ta kontakt med någon av våra jurister.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.