Hej! Min flickvän bor i en hyresrätt och nu ska vi flytta ihop i min bostadsrätt som jag köpte förra året. Ska jag skriva ett samboavtal för att skydda mig själv och min bostad vid en eventuell tvist? Som jag tolkat lagen ska allt som köpts för gemensamt bruk delas på, men då min lögenhet är köpt för eget bruk och det vid köptillfället inte fanns några planer på att bli sambos, så har hon inte rätt till min lägenhet oavsett?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Eftersom du och din flickvän inte är gifta är det sambolagen (SamboL) som blir aktuell vad avser din fråga. Har jag förstått rätt så vill du framförallt ha klarhet i vad som gäller för din bostadsrätt, men även för annan egendom, vid en eventell separation. Jag kommer därför först att redogöra för tillämpliga bestämmelser i SamboL för att sedan återkoppla till din situation.
Samboegendom och bodelning
Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom under förutsättning att denna förvärvats för gemensam användning, 3 § SamboL. Det är samboegendomen som ingår i en eventuell bodelning mellan före detta sambos, 8 § 1 st SamboL, och utgångspunkten enligt lagen är att värdet av samboegendomen delas lika mellan parterna, 14 § SamboL. Emellertid finns vissa begränsningar för vad som anses som samboegendom. För det första så ska avsikten ha varit att egendomen införskaffats för gemensam användning, så anses generellt vara fallet då egendomen anskaffats efter samlevnadens inledande. Vad avser bohag är det framförallt möbler, hushållsmaskiner och annat lösöre som ingår i samboegendomen, men sådan egendom som används uteslutande för eget bruk eller för fritidsändamål faller enligt lagen utanför, 6 och 7 §§ SamboL. Samma utgångspunkter gäller för bostad. Har denna införskaffats innan samlevnadens inledande utgör bostaden normalt inte samboegendom om inte förvärvet skett i nära anslutning till att samlevnaden inletts, i så fall kan det anses som att bostaden anskaffats för gemensam användning. Vidare kan vara värt att notera att egendom som förvärvats genom gåva, testamente eller arv med förbehåll för att egendomen ska vara mottagarens enskilda inte ingår i samboegendomen, 4 § SamboL.
Samboavtal
Enligt 9 § SamboL får sambos avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen, detta är vad som betecknas ett samboavtal. Samboavtalet träder då istället för samboL i den utsträckning avtalet reglerar frågor som annars regleras i lagen.
Din situation
Vad gäller bohaget så kommer det som du och din flickvän införskaffar med avsikt att använda gemensamt att ingå i den samboegendom som senare kan komma att delas genom bodelning. Din bostad har du införskaffat ett år innan samlevnadens inträdande och utan avsikt att använda gemensamt med din flickvän, varför det ligger nära till hands att sluta sig till att den inte skulle komma att ingå i samboegendomen. Är det däremot så att du och din flickvän var ett par redan då du köpte bostaden och det fanns planer om att flytta ihop i framtiden, så kan bedömningen bli att bostaden utgör samboegendom. Detta är alltså en prövning som görs i varje enskilt fall, varför jag inte kan ge dig ett klart svar.
Vill du vara på den säkra sidan rekommenderar sig ändå att ni skriver att samboavtal. I samboavtalet kan ni då avtala att bostadsrätten ska undantas från en eventuell bodelning och alltså inte omfattas av sambolagens regler om likadelning. Läs gärna mer om samboavtal hos Familjens Jurist. Via vår gör-det-själv-tjänst kan du upprätta ett samboavtal online. Vill du hellre ha hjälp av en jurist att upprätta handlingen, så kan du boka tid med en jurist här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.