Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Bör sambo som inte äger bostaden bidra till kostnaderna?

Hej! Min son och hans flickvän har blivit sambo och flyttat in i en bostadsrätt. De har haft en relation i några år och detta är deras första gemensamma boende. Flickvännen äger bostadsrätten men de har flyttat in i den gemensamt, delat lika på kostnader för bohag. Faller deras situation under sambolagen vid en bodelning? Hur ska min son tänka kring att dela på boendekostnader? Är amortering och ränta en kostnad enbart för flickvännen som äger bostadsrätten till 100% och även står som låntagare? Om man vill äga lägenheten båda två kan gåvobrev vara ett alternativ?

Rådgivarens svar

2021-09-07

Hej! Tack för att du vänder dig med dina frågor till Fråga Juristen.

Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt, för att sedan kommentera deras situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur din son och hans sambo kan gå vidare.

Sambolagens tillämplighet

När två personer i en parrelation flyttar ihop och har ett gemensamt hushåll räknas de som sambor och sambolagen blir tillämplig. Vem som har rätt till bostaden och bohaget när samboförhållandet upphör beror på om bostaden och bohaget räknas som samboegendom eller inte.

Bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom enligt 3 § sambolagen, oavsett vem som har betalat för egendomen. Samboegendomen ska vid samboförhållandes upphörande fördelas lika mellan samborna genom bodelning enligt 8 § sambolagen. En bodelning kan begäras av båda eller ena sambon men måste begäras inom 1 år från det då samboförhållandet tog slut.

Är bostad eller bohag inte förvärvad för gemensam användning, exempelvis innan förhållandet uppstod eller för att en av samborna skulle bo i bostaden själv utan den andre, räknas den inte som samboegendom och ingår då alltså inte i bodelningen.

Samboavtal

Samborna kan, genom att upprätta ett samboavtal enligt 9 § sambolagen, avtala om att någon bodelning enligt 8 § sambolagen inte ska ske eller att den inte ska innefatta viss samboegendom. Samboavtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av båda samborna. 

Vem ska stå för amortering och räntekostnader?

Om en bostad inte räknas som samboegendom eller har undantagits en framtida bodelning genom ett samboavtal har den sambo som inte äger bostaden som huvudregel ingen rätt till denna.

Detta kan göra att en sambo som bidrar ekonomiskt genom exempelvis amortering av lån eller betalning av räntekostnader, inte kommer att få tillbaka dessa bidrag vid samboförhållandets upplösande. Det kan därför vara lämpligt att, om bostaden inte ingår i en framtida bodelning, den part som äger bostaden betalar för den eftersom denna kommer att få hela den eventuella vinsten vid en försäljning. Rörande driftskostnader kan det vara lämpligt att även den sambo som inte äger bostaden bidrar då dessa även kommer den sambo som inte äger bostaden till nytta.

Om man vill äga lägenheten tillsammans

Överlåtelse av bostadsrätt regleras i Bostadsrättslagen (BRL). Överlåtelsen kan ske på flera olika sätt, exempelvis genom försäljning, byte eller gåva. I samtliga fall innebär överlåtelsen att äganderätten till bostadsrätten övergår till en eller flera personer. För att överlåtelsen av bostadsrätten ska kunna slutföras måste enligt 6 kap 5 § BRL den nya ägaren godkännas som medlem i bostadsrättsföreningen. Detta gäller även om överlåtelsen sker i form av en gåva.

6 kap 4 § BRL står det att om överlåtelsen ska ske genom gåva måste gåvobrev upprättas skriftligen, innehålla underskrifter från både gåvogivaren och gåvotagaren innehåller uppgifter om vilken lägenhet som avses och skickas in till bostadsrättsföreningen.

Deras situation 

Sambolagen är som visat tillämplig på din son och hans flickvän då de flyttat ihop. Det finns ingen bestämmelse i lagen som säger hur sambor ska fördela sina kostnader men flera regler som är värda att ha i åtanke när kostnader ska fördelas, så som att en bostad kan undantas en bodelning genom ett samboavtal oavsett om båda amorterat och betalat ränta. Om lägenheten ska ägas av båda samborna är det viktigt att de kommer överens om hur stor andel de ska äga var och hur eventuell vinst som redan uppkommit på lägenheten ska fördelas mellan dem om de säljer lägenheten. Vinstfördelning kan exempelvis göras genom ett samäganderättsavtal.

Här bör även påpekas att sambor inte ärver varandra vilket kan göra att de hamnar i en situation, om någon av dem skulle avlida, där den ena av dem tvingas köpa ut den andras arvingar för att kunna bo kvar i lägenheten. För att undvika denna situation behöver de antingen gifta sig eller upprätta ett testamente.

Rekommendation

Min rekommendation är att din son och hans sambo kontaktar en jurist för vidare rådgivning i sitt ärende och för upprättande av eventuella avtal om de vill äga lägenheten tillsammans.

Om de känner att det är aktuellt är de varmt välkommen att boka en telefontid hos Familjens jurist. Familjens jurist kan även hjälpa till att upprätta eventuella övriga avtal så som samäganderättsavtaltestamente och skuldebrev om sådana blir aktuella. Familjens jurist erbjuder även onlinetjänster där man kan upprätta olika avtal till fast pris.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta oss igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.