Jag behöver hjälp att skriva samboavtal.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Jag kommer nedan att redogöra för samboegendom och samboavtal, avslutningsvis kommer jag att gå igenom hur du kan gå vidare i ditt ärende.
Samboegendom och samboavtal
Sambors egendom regleras i sambolagen. Som samboegendom räknas gemensam bostad och bohag som har införskaffats för gemensam användning (3 § och 5-6 §§). Utgångspunkten är att samboegendom delas lika vid en separation och bodelning, oavsett hur mycket var och en har betalat. Vill man inte att reglerna i sambolagen ska gälla kan man skriva ett samboavtal (9 §). Med ett samboavtal kan man välja att bodelningsreglerna inte ska gälla alls eller delvis. Att skriva ett samboavtal kan exempelvis vara bra om man har gått in med olika mycket i en bostad.
Skuldebrev och samboavtal
Om en part går in med en större andel i kontantinsats till en bostad kan man reglera det med ett skuldebrev. Bestämmelser om skuldebrev finns i skuldebrevslagen. Ett skuldebrev är ett avtal som anger att en part har en skuld gentemot den andra. Skulden påverkas inte av bostadens värde. Det krävs att även att ett samboavtal upprättas där det framgår att bostaden inte ska ingå i en bodelning. I annat fall kommer skulden att inkluderas i en eventuell bodelning enligt sambolagen (13 §).
Testamente
Värt att tänka på är att sambor inte ärver varandra. Det kan därför vara en god idé att upprätta ett testamente så att den andra parten kan få kvarlåtenskapen om den ena skulle gå bort. Det kan säkerställa att den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden.
Ditt ärende och rekommendation
Är det så att du önskar skriva ett samboavtal för att du eller din sambo ska gå in med en större kontantinsats i en bostad behöver även ett skuldebrev skrivas för att reglera skulden. Ska ni ha olika ägarandelar i ett boende behöver det förutom att framgå i köpehandlingen justeras i ett samboavtal. Du kan givetvis skriva ett samboavtal själv, men det är viktigt att ett samboavtal blir korrekt formulerat och det kan vara väl investerade pengar att ta hjälp. Jag skulle därför rekommendera dig att boka tid hos våra kunniga jurister på Familjens Jurist som kan bistå med rådgivning och hjälp att upprätta ett samboavtal och eventuellt skuldebrev samt testamente. Skulle du föredra att skriva samboavtal själv så finns det möjlighet att göra det till fast pris i vår onlinetjänst. Du kan läsa mer om samboavtal, skuldebrev och testamente hos Familjens Jurist. Jag hoppas att du fick hjälp i ditt ärende!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.