Hej, Jag har en lägenhet och lån på den. Min flickvän har flyttat in hos mig och betalar hälften av avgift, el osv. Men hon vill även köpa in sig i lägenheten, hur ska man gå tillväga?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga aktualiserar bestämmelserna i Lag om skuldebrev (SkbrL) och Bostadsrättslagen (BrL).
Att köpa in sig i en bostadsrätt
Det uppställs vissa formkrav i BrL gällande köp av bostadsrätt, som även gäller vid gåva och byte. Till att börja med måste den personen som köper in sig i bostadsrätten bli medlem i bostadsrättsföreningen (BrL 6:1). Vidare ska det upprättas ett skriftligt överlåtelseavtal och det ska signeras av köparen och säljaren. Handlingen ska innehålla uppgifter om den lägenhet som överlåtelsen avser och ett pris (BrL 6:4). En överlåtelse som inte uppfyller dessa krav gällande medlemskap i föreningen och upprättande av överlåtelseavtal är ogiltig (BrL 6:5).
Reglera en skuld
Den första delen av köpet handlar alltså om förhållandet till bostadsrättsföreningen och den andra delen handlar om själva skulden som ska betalas och regleras. För att det ska vara en juridiskt fastställbar skuld måste ett skuldebrev upprättas (SkbrL 26 §). Det finns vissa formkrav även gällande skuldebrev som måste iakttas för att det ska vara giltigt. Det ska vara skriftligt, ge uttryck för en fordran, vara utan motprestation och vara en utfästelse om ett belopp som ska betalas.
Om det dessutom är så att köparen ska stå med på lånet eller ta ett eget lån så är det banken som ska kontaktas för eventuella möjligheter.
I din situation
Sammanfattningsvis är det alltså två olika delar ni måste ha koll på. Dels ska ni reglera själva ägandet genom ett överlåtelseavtal och genom att din nya sambo blir medlem i bostadsrättsföreningen. Den andra delen är den ekonomiska och där är det upp till er hur ni vill reglera. Om ni vill äga 50 % var kan ni välja att antingen skriva ett skuldebrev på det eller att din sambo betalar den delen direkt. Det viktiga att komma ihåg är att om den ena har betalat mer på bostadsrätten än den andra så borde ni reglera den delen genom ett skuldebrev eftersom det regleras så i ägandet. Ni kan välja att reglera kontantinsatsen via antingen ett skuldebrev eller genom att hon betalar dig direkt. Sen kan ni välja att du står kvar som låntagare eller att ni pratar med banken om att hon ska bli medlåntagare. Det som händer om bara du står som låntagare är att det bara är dig som banken kan kräva pengar av även om ni båda är juridiska ägare.
Rekommendation
Det är en del att tänka på vid dessa typer av överlåtelser och jag rekommenderar att ni kontaktar en av de kunniga juristerna på Familjens Jurist för att se till att allt går rätt till juridiskt. Om ni inte vill det rekommenderar jag er att använda våra onlinetjänster för att upprätta ett skuldebrev för 799 kr.
Jag hoppas att du kände att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att återkomma med en ny!
Med vänlig hälsning, Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.