Vi går in med lika mkt till kontantinsatsen på villan , står 50/50 i ägarandel och 50/50 på lånen.
Men en av oss går in med 300.000kr av egna pengar till renoveringen.
Vi skriver samboavtal där vi avtalar bort sambolagen.
Ska vi då skriva skuldebrevet på 150.000kr?
Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen! Jag ska nedan försöka besvara den så väl som möjligt genom att först ge en allmän redogörelse över er situation, och därefter praktiska tips om hur ni kan gå vidare.
Sambolagen
Två personer som bor tillsammans "under äktenskapsliknande förhållande" (d.v.s. som har en romantisk relation) omfattas av Sambolagen, där det framgår att gemensam bostad och bohag utgör samboegendom och som därför ska delas lika vid en eventuell separation. Ett kriterium för att detta ska utgöra samboegendom är att egendomen är införskaffad för gemensam användning (SamboL § 3). Om man vill att gemensam bostad eller bohag ska behandlas som någon av partnernas enskilda egendom vid en bodelning bör ni alltså, precis som du skriver, upprätta ett samboavtal (SamboL § 9).
Bör ni skriva samboavtal eller skuldebrev om renoveringskostanderna?
Renoveringskostander regleras inte direkt i sambolagen. Däremot medför oftast renoveringen att bostadens värde ökar, och då er bostad är samboegendom om inget annat avtalas kan detta alltså resultera i att ni båda gynnas av renoveringarna vid en bodelning. Vid en bodelning ska nämligen samboegendomen fördelas lika mellan parterna med utgångspunkt i egenskapsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde (SamboL § 8). Detta innebär alltså att bostadens marknadsvärde vid den tidpunkten ska uppskattas.
Som jag ser det har ni alltså två val i hur ni kan reglera renoveringskostnaderna; antingen genom ett samboavtal, eller genom ett skuldebrev (se mer nedan) som du själv föreslår. Om ni vill göra det i ett samboavtal bör ni dock vara nogranna med hur ni formulerar er. Renoveringskostnader utgör nämligen inte i direkt bemärkelse samboegendom som enbart utgörs av gemensam bostad och bohag, och ska därför inte i regel upptas vid en bodelning. Däremot kan ni skriva att
"Vid en bodelning av huset ska X (ditt namn) förutom bostadens halva marknadsvärde även utfå en summa på 300 000 för förbättrande arbeten på huset".
På så vis skulle du då få tillbaka summan du lagt på renoveringar vid en bodelning. Om du istället vill utfå motsvarande procentandel av marknadsvärdet som renoveringarna fick huset att öka med måste ni värdera det både innan och efter, och sedan skriva avtalet såsom att
"Vid en bodelning av huset ska X utfå (t.ex.) 60 procent medan Y (din sambo) ska utfå 40 %".
Genom en sådan formulerar garanterar du att du får ta del av den marknadsmässiga utvecklingen som renoveringen medfört.
Vad som är nackdelen med att reglera renoveringskostnaderna i ett samboavtal är dock att du inte kommer få tillbaka dessa kostnader förrän vid en eventuell separation. Jag skulle därför endast föreslå denna lösning utifall att din sambo är så inlikvid att han har svårt att betala hälften på långt sikt, och det endast är möjligt i samband med en bodelning då han kommer utgå medel därifrån. Är din partner däremot likvid att kan antas betala tillbaka 150 000 så skulle jag rekommendera att istället skriva ett skuldebrev.
Avtalstyp skuldebrev
När det kommer till avtal om ekonomiska skulder så kallas det för ett skuldebrev. Det finns två olika typer av skuldebrev; löpande och enkla. Skillnaden mellan dem är att medan löpande skuldebrev kan överlåtas till en annan person (kap 2 § 1 skuldebrevslagen), så är enkla ställd till en viss person (kap 3 § 1 skuldebrevslagen). I ert fall är det därför aktuellt med ett enkelt skuldebrev. För att ett skuldebrev ska vara giltigt måste det föregås av anbud och accept, det vill säga att båda partneras vilja kommer till uttryck vilket sker bl.a. genom underskrift. Dessutom måste ett skuldebrev vara skritfligt, men i övrigt råder inga formkrav precis som vid upprättandet av ett vanligt avtal. Ni har alltså avtalsfrihet om vad ni vill reglera i avtalet och ni kan där exempel själva bestämma om ni vill föreskriva att betalningen ska delas upp månadsvis, eller om det ska i större belopp åt gången men mer sällan. Ni kan även föreskriva om ränta, eller att beloppet ska vara betalt inom en viss tid.
Samboavtal som "back-up" för ej fullgjort skuldebrev
Om du tvivlar på att din partner kommer kunna betala tillbaka 150 000 inom en snar framtid, och du vill ha alla garantier som finns för att du kommer få igenom detta beloppet finns det också ett tredje alternativ. Jag syftar inte på att gå till rätten för att kräva skuldebrevets fullgörande, vilket också är ett alternativ. Ett tredje alternativ är nämligen att skriva ett skuldebrev där ni reglerar att din sambo ska betala tillbaka dig 150 000 och sedan därutöver också skriva ett samboavtal där ni skriver att
"Under den förutsättningen att Y (din sambo) inte har betalat tillbaka hans skuld enligt skuldebrev daterad den YY ska den del av skulden som kvarstår obetald tillfalla X (du) vid en bodelning vid sidan av hälftendelningen av samboegendomen".
På så vis får du både hängslen och livremm, så att säga.
Sammanfattning och råd till handlande
Genom att skriva ett skuldebrev har du på så vis en mer fast garanti för att du kommer få tillbaka halva renoveringskostnaderna, då du inte behöver villkora det av att en separation ska ske vilket blir fallet om ni reglerar det i ett samboavtal. På så vis är alltså mitt svar kort och gott: ni kan reglera renoveringskostnaderna i ett samboavtal, likväl som ni kan reglera det i ett skuldebrev. I och med att samboavtal inte blir akutellt förrän vid en bodelning, som sker antingen vid separation eller dödsfall, är min rekommendation dock att reglera skulden i ett skuldebrev. På så vis har du en mer säker garanti för att du kommer få pengarna tillbaka! Har du skäl att tro att skuldebrevet inte kommer fullgöras kan du, utöver att gå till rätten för att kräva dess fullgörande, skriva ett samboavtal där ni reglerar att denna skulden ska avräknas vid en eventuell bodelning.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Skulle du behöva ytterligare hjälp med er situation är du varmt välkommen att ta hjälp av våra duktiga och erfarna jurister på Familjens Jurist som har specialkompetens i frågor om både skuldebrev och samboavtal. Ni kan exempelvis upprätta ett skuldebrev och/eller samboavtal direkt online för endast 599 kr var, och självklart kan ni också boka personlig rådgivning.
Lycka till med er situation och varmt välkommen åter till oss på Fråga Juristen med en ny fråga i framtiden!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.