Hej! Jag och min partner ska flytta ihop och vi skriver i samband med det ett samboavtal där allt vi äger undantas från eventuell framtida bodelning. Jag har sedan tidigare en hyresrätt i stan. Min partner har länge haft en bostadsrätt som hon nu i samband med att flyttar ihop säljer för att istället köpa ett ”hus på landet” i en annan kommun. Hon köper det ju för att vi ska bo där tillsammans, men samboavtalet gör att jag aldrig kan göra anspråk på (del av) det. Jag kommer att stå kvar ensam på hyresrättskontraktet och vara skriven där. Min partner kommer som sagt att vara ensam ägare till huset och kommer att vara skriven där. I praktiken kommer vi dock båda att ”bo stadigvarande” på båda adresserna – på veckorna främst i hyresrätten, på helger och semestrar främst i huset.
Mina frågor:
1. Spelar det någon roll för samboavtalet att vi är sambo på TVÅ adresser? Måste det preciseras i avtalet? På blanketten vi använder finns bara plats för en adress.
2. Finnas någon juridisk fördel/nackdel med att min partner skriver sig på det ena eller andra stället? (Jag måste vara skriven i hyresrätten, annars kan jag mista den)
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga handlar om möjligheten för två personer att vara folkbokförda på olika adresser men ändå anses vara sambor och om folkbokföringen har någon påverkan på ett samboavtal, samt om det finns några juridiska för- eller nackdelar med något av alternativen. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i sambolagen samt folkbokföringslagen, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Sambo
Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll (sambolagen 1 §). I ett förarbete (prop. 2002/03:80 s. 44) till sambolagen anges följande förklaringar till uttrycken i sambodefinitionen:
Upphörande av samboskap & bodelning
Ett samboförhållande upphör om samborna eller någon av dem gifter sig, om samborna flyttar isär eller om någon av samborna avlider (sambolagen 2 §). När ett samboförhållande upphör av någon annan anledning än att samborna gifter sig med varandra ska samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning om någon av samborna begär det (sambolagen 8 §). Med samboegendom menas sambornas gemensamma bostad och bohag om egendomen köpts för gemensam användning (sambolagen 3 §). Med gemensamt bohag menas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet förutsatt att sådant bohag inte används uteslutande för den ena sambons bruk (sambolagen 6 §). Egendom som främst används för fritidsändamål räknas inte som sambors gemensamma bostad och bohag (sambolagen 7 §).
Samboavtal
Sambor får avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen (sambolagen 9 §), ett sådant avtal kallas samboavtal. Genom ett samboavtal kan samborna alltså avtala bort sambolagens bodelningsregler.
Olika adresser
Att två personer är folkbokförda på samma adress utgör en presumtion för att ett samboförhållande föreligger, det vill säga utgångspunkten är att de anses vara sambor. Det finns dock inget uttryckligt krav på att båda parter ska vara skrivna på samma adress, utan det är bara en faktor som talar för samboskap.
Om någon av parterna skulle vara folkbokförd på en annan adress än där paret bor och paret inte har gemensamma barn krävs en helhetsbedömning av deras förhållande. Helhetsbedömningen ska visa att paret har en gemensam permanentbostad och gemensamt hushåll samt att samboskapet inte varat en alltför kort tid. Vid en sådan bedömning kan man ta hänsyn till flera olika faktorer, t.ex. förekomsten av ett gemensamt testamente och gemensamma bankkonton.
Folkbokföring
Folkbokföring innebär fastställande av en persons bosättning och registrering av vissa andra uppgifter (folkbokföringslagen 1 §). En person ska folkbokföras på den fastighet där personen enligt folkbokföringslagen anses vara bosatt (folkbokföringslagen 6 §). Huvudregeln är att en person anses vara bosatt på den fastighet där personen regelmässigt tillbringar sin dygnsvila (folkbokföringslagen 7 §), med undantag för 8–11 §§ och 15 § som bland annat tar sikte på tillfälliga vistelser.
Vid misstanke om att någon är felaktigt folkbokförd kan Skatteverket förelägga personen att lämna de uppgifter som behövs för kontroll av bosättningen (folkbokföringslagen 31 §). Förläggningen kan förenas med vite (folkbokföringslagen 37 §). En person som misstänks vara felaktigt folkbokförd men som inte lämnar uppgifterna som efterfrågas av Skatteverket kan alltså bli betalningsskyldig. Någon som lämnar felaktig uppgift till grund för beslut om folkbokföring eller som t.ex. inte fullföljer sin skyldighet att anmäla flytt till Skatteverket riskerar att dömas för folkbokföringsbrott (folkbokföringslagen 42 §). Straffet för folkbokföringsbrott är böter eller fängelse i högst sex månader.
Din situation och rekommendation
Du och din partner kan vara folkbokförda på olika adresser men ändå bedömas vara sambor vid en helhetsbedömning. För själva samboavtalet spelar det ingen roll om ni är folkbokförda på samma adress eller inte. Jag rekommenderar att ni skriver rätt folkbokföringsadresser i avtalet för att avtalet ska bli korrekt ifyllt. Det finns olika mallar för samboavtal, i vissa mallar finns plats för en adress och i andra mallar för två. Jag rekommenderar att ni använder Familjens Jurists tjänst för samboavtal. Tjänsten är självinstruerande och ni kan fylla i dokumentet när det passar er.
Eftersom din partner ska köpa ett hus för er gemensamma användning kommer det räknas som samboegendom om ni är sambor, därför rekommenderar jag er att fullfölja skriften av ett samboavtal. Jag kan dock inte komma att tänka på några för- eller nackdelar med att ni är folkbokförda på samma eller olika adresser sett till samboavtalet. Vid en helhetsbedömning kan ni komma att bedömas som sambor hur ni än väljer att göra, men samboavtalet skyddar er från eventuell bodelning. Min rekommendation avseende folkbokföringen är att din partner skriver sig på den adress där partnern regelmässigt tillbringar sin dygnsvila för att inte riskera felaktig folkbokföring.
Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga kan du boka en tid med en av våra jurister som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.