Hej! Jag och min sambo har beslutat oss för att flytta till större boende. Han kommer äga 1/3 av boendet och jag 2/3 vilket motsvaras av vår fördelning av bolånen som vi kommer ha för det nya boendet. Nu vill jag veta vad som gäller vid en eventuell separation. Om någon av oss skulle vilja separera, stämmer det att det räcker med att en av oss begär en önskan om bodelning för att en sådan ska kunna genomföras? Kan vi skriva någon form av avtal oss emellan för att förhindra konflikt avseende försäljningen av bostaden som isåfall kommer äga rum? Jag har läst att samboskap innebär att boendet ska delas 50/50 mellan parterna, men då vi har en annan fördelning för våra lån då han kommer äga en mindre andel av bostaden än jag, så vore det inte rättvist. Hur ska vi gå tillväga för att det ska kännas tryggt för oss båda? Tacksam för svar.
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om bodelning mellan sambor. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i sambolagen (SamboL), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Bodelning
När ett samboförhållande upphör ska sambornas samboegendom fördelas mellan dem genom bodelning på begäran av någon av samborna. En sambos begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde (8 § SamboL).
Huvudregeln är således att sambornas samboegendom fördelas mellan dem i en bodelning (8 § SamboL). Samboegendom är bland annat den gemensamma bostaden om den förvärvats för gemensamt bruk (3 § SamboL). Från den samboegendom som en sambo äger får denne göra avdrag för vissa skulder. Sedan läggs denna summa samman med den andra sambons egendom och delas lika. Detta utgör sambornas samboandelar. Nästa steg är att fördela egendomen på sambornas lotter. Om en sambos lott överstiger dennes andel måste den andra sambon kompenseras. Med andra ord delar samborna indirekt lika på samboegendomen, även om de äger olika mycket (12-17 §§ SamboL).
Samboavtal och skuldebrev
Samborna kan dock avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Detta kallas samboavtal. Genom ett nytt avtal kan samborna ändra vad som tidigare överenskommits. Ett samboavtal ska upprättas skriftligen och undertecknas av samborna (9 § SamboL).
Om samborna har betalat olika mycket av bostaden kan ett skuldebrev och samboavtal upprättas för att den sambo som har betalat mest ska kunna kompenseras för detta vid förhållandets upphörande. Ett skuldebrev är en skriftlig utfästelse att betala ett visst penningbelopp. Således innebär det att den ena sambon åtar sig att betala det belopp som anges till den andra sambon. Eftersom skulder normalt får dras av i bodelningen behövs även ett samboavtal. I samboavtalet föreskrivs det att bostaden inte ska ingå i en bodelning.
Efter försäljningen kan förhoppningsvis sambon betala av sin skuld. Minskar dock bostadens värde och vinsten blir för liten kvarstår skulden till den andra sambon.
Samboavtal och olika ägarandelar
En annat möjlighet är att samborna har olika ägarandelar utifrån hur mycket de har betalt av bostaden. Ett samboavtal behöver då upprättas som anger att bostaden inte ska ingå i en bodelning. Vid en försäljning kommer således vinsten fördelas utifrån ägarandelarna. Nackdelen med detta alternativ är exempelvis att sambor ofta delar lika på boendekostnader och renoveringskostnader, vilket kan tyckas orättvist om ena sambon får mer av vinsten. Fördelen är att sambon inte inte hamnar i skuld till den andra sambon.
Samäganderättsavtal
När flera personer äger egendom gemensamt så föreligger samäganderätt. För att undvika konflikter kan delägarna upprätta ett samäganderättsavtal. I avtalet går det att reglera exempelvis vem som ska sköta vad, hur beslut ska fattas och hur en framtida försäljning ska gå till.
Din situation
Det stämmer att en bodelning ska genomföras när ett samboförhållande upphör om en av samborna begär det. I bodelningen ingår samboegendomen, således bland annat den gemensamma bostaden om den förvärvats för gemensamt bruk. Genom bodelningen delas indirekt egendomen lika, oavsett om ni äger olika mycket av egendomen. Sambor kan dock avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss gendom inte ska ingå.
Om en av samborna, som i ert fall, har betalt mer av den gemensamma bostaden finns det olika alternativ för att reglera detta. Ett alternativ är att upprätta ett skuldebrev och samboavtal som anger att bostaden inte ska ingå i bodelningen. Det andra alternativet, som ni verkar luta mot, är att samborna har olika stora ägarandelar av bostaden. Om detta kompletteras med ett samboavtal som anger att bostaden inte ska ingå i bodelningen så kommer en eventuell vinst fördelas enligt ägarandelarna.
Ni kan även upprätta ett samäganderättsavtal, där kan ni bland annat reglera hur boendet ska förvaltas och hur en försäljning ska genomföras.
Sammanfattning och rekommendation
En bodelning genomförs på begäran av en av samborna. Det går dock att avtala bort bodelningen eller att avtala om att viss egendom inte ska ingå. Att ena sambon har betalt mer av den gemensamma bostaden kan regleras genom att samborna exempelvis har olika stora ägarandelar och genom att upprätta ett samboavtal.
Om du vill få mer ingående rådgivning eller hjälp med att upprätta ett samboavtal eller ett samäganderättsavtal rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten, där går det att upprätta exempelvis samboavtal och skuldebrev!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.