Hej! Vi står i begrepp att köpa ett hus tillsammans. Jag går in med hela kontantinsatsen. Har förstått att vi behöver skriva både skuldebrev och samboavtal. Vad gäller kring skuldebrevets giltighet? Återbetalning? Hur undviker man preskription? Vad händer med skuldebrevet om den ena av oss skulle gå bort?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Skuldebrev
Ett skuldebrev är ett dokument i vilket en person förklarar sig ha en skuld en annan person. Skuldebrevet utgör alltså ett bevis på rätten till betalning. En rätt till betalning betecknas fordran/fordring.
Andra viktiga begrepp är ”gäldenär” och ”borgenär”. Gäldenären är den som är skyldig att prestera något enligt skuldebrevet, vanligtvis betala pengar. Borgenären är motparten, dvs. den som har rätten till prestationen/pengarna. Ofta formuleras detta som att borgenären har en fordran på gäldenären.
Den lag som gäller för alla skuldebrev är skuldebrevslagen. På vissa områden finns dock speciallagar som har företräde (t.ex. när en konsument handlar på kredit).
Avtalsfrihet
Enligt skuldebrevslagen råder avtalsfrihet. Det innebär att gäldenären och borgenären får komma överens helt fritt om vilka villkor som ska gälla dem emellan vad gäller ränta, belopp, förfallodatum etc.
Som yttersta skydd finns ett antal regler i avtalslagen, t.ex. för fall då någon lurats eller tvingats in i ett avtal på ett ohederligt sätt, eller om avtalet på grund av någon senare händelse blir orimligt.
Vad händer om gäldenären eller borgenären dör?
Skulle gäldenären dö innan skulden är betald så kommer skulden att tas över av gäldenärens dödsbo, som måste betala den avlidnes samtliga skulder innan något arv får delas ut.
Är det istället borgenären som dör innan skulden är betald så kommer fordringen att tas över av dennes dödsbo som kommer att antingen försöka driva in skulden eller låta skuldebrevet gå i arv och låta en arvinge få driva in skulden. Vilket av alternativen som väljs beror framförallt på hur villkoren i skuldebrevet utformats gällande möjligheten att överlåta rätten till betalning till någon annan än den ursprungliga borgenären.
Varför samboavtal?
Anledningen till att sambor rekommenderas att även upprätta ett samboavtal, och inte bara ett skuldebrev, är för att undvika att gäldenären får rätt att dra av skulden i bodelningen. Samboavtalet ska då ange att bostaden inte ska ingå i bodelningen (eller att ingen bodelningen ska göras överhuvudtaget).
Om inget samboavtal upprättas blir effekten att gäldenären får dra av skulden från värdet av sin del av samboegendomen, vilket i sin tur leder till att skuldebrevet i praktiken blir förlorar värde. Låt mig visa med ett exempel:
Låt säga, för enkelhetens skull, att det enda som ingår i bodelningen är just bostaden. Bostaden ägs 50/50 och är värd 100 000kr. Det finns dessutom ett skuldebrev som anger att sambo A är skyldig sambo B 10 000kr. Bodelningen kommer då se ut enligt följande:
Sambo A: 50 000 – 10 000 = 40 000kr
Sambo B: 50 000kr
40 000 + 50 000 = 90 000
90 000 / 2 = 45 000
Vardera sambon har alltså rätt till 45 000kr var i bodelningen, vilket innebär att sambo B måste kompensera sambo A med 5 000kr, och därmed kan man säga att halva värdet av skuldebrevet har försvunnit. Skuldebrevet som ska ge en rätt till betalning har genom bodelningen istället blivit en skyldighet att betala.
Preskription
De allmänna reglerna för preskription finns i preskriptionslagen. För vissa särskilda skulder finns speciella regler, men vanliga skuldebrev omfattas av lagen. Enligt 2 § gäller för vanliga fordringar en preskriptionstid på 10 år.
Tiden beräknas från det datum då fordringen kom till. Finns det ett skuldebrev eller annat avtal är det datumet för undertecknande som gäller, förfallodatumet spelar alltså ingen roll. Detta gäller även om skyldigheten att betala beror på ett villkor om att något först måste inträffa.
Om inget sker så kommer fordringen alltså att preskriberas 10 år efter tillkomstdatumet, vilket innebär att borgenären inte längre kan kräva betalning med stöd av skuldebrevet. Det är inte möjligt att avtala om att preskription inte ska ske, däremot är det möjligt att avtala om längre preskriptionstid än 10 år, 12 § preskriptionslagen. Exakt hur mycket längre preskriptionstid som tillåts anges inte, varför man alltid löper risken att avtalet underkänns av domstol om man avtalar om längre tid än 10 år.
Preskriptionsavbrott
Som nämnts ovan preskriberas fordringen efter 10 år om inget sker. I 5 § preskriptionslagen anges dock ett antal åtgärder som gäldenär eller borgenär kan vidta för att avbryta preskriptionen, med effekten att en ny 10års-period börjar.
Dessa är:
Rekommendation
Som jag beskrivit ovan är det alltså viktigt att även upprätta ett samboavtal för att förhindra att skuldebrevet tappar sitt värde vid en bodelning.
Vad gäller skuldebrevet i sig så finns det inte några särskilda krav för att det ska bli giltigt, det är dock alltid att föredra att få med så mycket detaljer som möjligt för att undvika en tvist längre fram. Ska t.ex. återbetalning ske med ett visst belopp per år så bör detta anges i själva skuldebrevet och inte bara avtalas muntligt.
Vad sedan gäller preskriptionsfrågan så är det alltså inte möjligt att ange att preskription inte ska ske överhuvudtaget. Det är dock möjligt att avtala om något längre preskriptionstid än 10 år, men t.ex. 100 år kommer inte vara möjligt eftersom det då i praktiken blir som att avtala bort preskriptionstiden. Dessutom finns möjligheten att åstadkomma preskriptionsavbrott genom någon av åtgärderna i punktlistan ovan, vilka leder till att tidsberäkningen börjar om. Det finns ingen gräns för hur länge man kan hålla ett skuldebrev "vid liv" genom preskriptionsavbrott.
Vill ni ha hjälp att upprätta ett skuldebrev och samboavtal som omfattar alla era önskemål så rekommenderar jag er att boka tid hos Familjens jurists experter på skuldebrev.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.