Jag kommer ordna så min son tar kontakt med er ang samboavtal och skuldebrev vid bostadsköp. Eftersom det inte tajmar helt så är det möjligt att köpet genomförs innan avtalet är upprättat. Har det betydelse juridiskt för avtalets gällande om det skrivs innan köp eller 1-2 veckor efter köpet. (annat än att det blir en tid med avtalsavsaknad)?
Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Regler om samboavtal finner du i sambolagen (SamboL) och regler om skuldebrev i skuldebrevslagen (SkbrL).
Samboavtal
I 9 § SamboL regleras s.k. samboavtal. Där framgår det av st. 2 att samborna ska upprätta avtalet skriftligen och att avtalet ska undertecknas av samborna eller de blivande samborna. Ett samboavtal kan alltså upprättas närsomhelst under tiden för samboskapet. Det spelar således ingen roll att avtalet upprättas i efterhand, utan huvudsaken är att det upprättas och undertecknas för att vara gällande mellan samborna.
Betalningsutfästelse och skuldebrev
Det finns inga egentliga formkrav för att förklara att ett skuldförhållande föreligger. En muntlig betalningsutfästelse är därför lika giltig som ett skriftligt skuldebrev. Det är emellertid alltid bäst att upprätta ett skriftligt skuldebrev som ett bevis för att skulden existerar, då det annars finns en risk att ord står mot ord. Skuldebrevet är nämligen en värdehandling och kan därför användas som bevis för att driva in pengarna genom exempelvis Kronofogdemyndigheten om inte skulden betalas.
Lagen definierar inte hur ett skuldebrev ska se ut, men man kan ändock indirekt utläsa av 1 § SkbrL att skuldebrevet ska vara skriftligt. Det finns även olika former av skuldebrev som genom sitt innehåll kan reglera skuldebrevets funktion och hur skuldebrevet ska hanteras i juridisk mening.
Sammanfattning och rekommendation
Som svar på din fråga så spelar en kort tid av avtalsavsaknad inte någon större roll i teorin. Det gäller dock att avtalen faktiskt upprättas i praktiken. Om samboavtal upprättas före eller efter bostadsköpet spelar alltså ingen roll, under förutsättning att din sons sambo går med på att upprätta och underteckna ett sådant avtal. Gällande skulden räcker det att sambon erkänner skulden muntligen för att betalningsutfästelsen ska vara bindande, men för att säkerställa bevis för skuldens existens vore det bästa att upprätta ett skuldebrev. Så länge sambon går med på att upprätta skuldebrevet i efterhand så är det inga problem att vänta, men för att vara på den säkra sidan så vore det ändå bäst att skulden regleras i ett skuldebrev direkt ifall sambon skulle ångra sig. Muntliga betalningsutfästelser må vara lika bindande, men kan vara väldigt svåra att bevisa.
Här kan du läsa mer om våra digitala tjänster där din son kan skriva skuldebrev och samboavtal.
Jag hoppas du fick svar på din fråga och vill passa på att önska din son och hans blivande sambo all lycka till med bostadsköpet.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.