Är det värt det att betala av ett billån på 60 000 kr innan bodelning eller innebär det att jag förlorar dessa pengar eftersom bilens värde ändå ska delas upp och ingå i bodelningen sedan? Vi har inga lån sedan utöver villalånet på 1 290 000 kr och inga andra tillgångar.
Hej och stort tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en allmän redogörelse samt praktiska tips på hur du kan gå vidare med din situation.
Gifta eller sambos?
För att kunna besvara din fråga behöver jag egentligen veta om ni är gifta eller sambos. Detta på grund av att det är olika lagar som gäller. Därför kommer jag nedan att dela upp svaret i två olika scenarion, ett där jag utgår från att ni är gifta, ett där jag utgår från att ni är sambos.
Gifta
Är det så att ni är gifta så omfattas ni även Äktenskapsbalkens regler. Vid en separation ska därför allt giftorättsgods upptas till bodelning och därefter delas lika. All er egendom som är inte är att anse som enskild egendom utgör giftorättsgods. Vad som avses med enskild egendom är exempelvis föremål för personligt bruk såsom kläder, gåvor eller föremål för vilka det finns avtal om att det ska vara enskild egendom (Äktenskapsbalken, ÄB, kap 7 §§ 2-3). Så länge som en av er inte fått bilen i gåva eller den är att föreskriven som enskild egendom enligt ett äktenskapsförord, är bilen därför att räknas som giftorättsgods.
Du undrar dock om det är värt att betala av på lånet innan separationen. Vid en bodelning ska ju allt giftorättsgods tas upp och sedan ska detta dras av med gemensamma skulder, och därefter delas lika mellan er. På så vis blir det ju mindre skulder att ta upp i bodelningen om ni betalar av lånet innan, vilket gör att det egentligen inte spelar någon roll i slutändan om ni betalar av lånet innan separationen eller drar av denna summan vid bodelningen. Det spelar egentligen inte heller någon roll om du eller din partner betalar lånet på bilen i nuläget, då era tillgångar ändå ska delas lika på vid bodelningen - så den andra parten kommer ju påverkas av denna transaktionen oavsett. För att vara transparant med era utgifter fram tills bodelningen kan det dock vara bra att ni skriver upp vad ni gör. Ni har nämligen en redovisningsskyldighet för era transaktioner från dess att ni har ansökt om skilsmässa hos tingsrätten tills dess att bodelningen är utförd (ÄB kap 9 § 3). Du kommer alltså inte att "förlora pengarna" du betalar billånet med då denna skuld ändå kommer upptas i bodelningen, men se tilll att spara kvitton och andra viktiga handlingar på detta så att allt är transparant inför bodelningen.
Sambos
Om ni däremot är sambos så omfattas ni av Sambolagen, och där utgör samboegendom enbart bostad och bohag som har förvärvats för gemensamt bruk (SamboL § 3). Eftersom att en bil inte utgör verkan bostad eller bohag så är inte bilen att anse som samboegendom om ska därför inte tas med i bodelningen. Det blir därför den som står på köpekontraktet som äger bilen, och som svarar för bilens skulder. Har ni köpt bilen gemensamt så omfattas ni av Samäganderättslagen, och då bör ni rimligtvis vid förhållandets upphörande avtala om hur äganderättsförhållande ska se ut därefter. Ni kan exempelvis avtala om att den ena parten kan köpa bilen från andre genom att betala halva bilens uppskattade marknadsvärde och sedan helt överta skulderna.
Sammanfattning och råd till handlande
Med andra ord så rekommenderar jag er att göra en nogrann bouppteckning där alla era gemensamma tillgångar och skulder upptas, så att bodelningen sker på rätt premisser. Skulle ni behöva hjälp med att upprätta en bouppteckning är ni mer än välkomna att kontakta våra erfarna jurister på Familjens Jurist som bland annat besitter specialkunskap om bodelning. Bland annat kan ni välja att upprätta ett bodelningsavtal direkt online för 1 299 kr, vilket kan utgöra en säkerhet för att undvika framtida tvister. Lycka till med er situation!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.