Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Avskrivning av äktenskapsmål & skilsmässa under betänketiden

Hej Vi har ansökt om gemensam skilsmässa online. Därpå har jag ångrat mig och vill inte skiljas. Min man ville inte återkalla och ville skiljas. Vi har nu fått en betänketid på 6 månader. Min fråga är om min man nu meddelar tingsrätten under betänketiden att han inte vill skiljas kommer målet att avskrivas? Om jag meddelar tingsrätten att jag vill också skiljas kommer domstolen att fatta beslut om skilsmässa under betänketid då vi är eniga om beslutet?

Rådgivarens svar

2022-11-28

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Din fråga handlar om äktenskapsskillnad. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation. 

Allmän information

Skilsmässa

De svenska reglerna om skilsmässa bygger på principen att om någon vill skilja sig ska domstolen respektera det. En person som vill skilja sig har alltså rätt att få sitt äktenskap upplöst och behöver inte ange några särskilda skäl för det. 

Tingsrättens handläggning av mål om skilsmässa ser olika ut beroende på om båda makar vill skilja sig eller om bara den ena maken vill det. Om båda makar vill skilja sig kan de gemensamt ansöka om skilsmässa, och om bara den ena maken vill skilja sig kan den maken själv ansöka om skilsmässa (äktenskapsbalken 14 kap. 4 §). När bara den ena maken ansöker om skilsmässa kallas det att den maken ansöker om stämning angående äktenskapsskillnad.

Betänketid 

I vissa fall ska en skilsmässa föregås av betänketid. Syftet med det är att motverka förhastade skilsmässor. När talan om äktenskapsskillnad väcks ska tingsrätten därför pröva om äktenskapet kan upplösas direkt eller om betänketid krävs (äktenskapsbalken 14 kap. 6 §). Vissa äktenskap kan upplösas direkt, exempelvis om makarna redan bott isär i minst två år (äktenskapsbalken 5 kap. 4 §) eller om den ena maken har tvingats att ingå äktenskapet (äktenskapsbalken 5 kap. 5 §). De fall i vilka betänketid krävs framgår av äktenskapsbalken 5 kap. 1 och 2 §§. Reglerna är olika beroende på om båda makarna vill skilja sig eller om bara den ena maken vill det. 

Om båda makar vill skilja sig

Av äktenskapsbalken 5 kap. 1 § framgår att om båda makar vill skilja sig ska äktenskapsskillnad föregås av betänketid i två fall: 

  1. Om någon av makarna varaktigt bor tillsammans med eget barn under 16 år som står under den makens vårdnad. Barnet behöver inte vara makarnas gemensamma, utan det räcker att en av makarna har vårdnad om barnet och varaktigt bor tillsammans med det. 
  2. Om båda makarna begär betänketid. 

Om bara en av makarna vill skilja sig 

Om bara en av makarna vill skilja sig föregås skilsmässan som huvudregel av betänketid (äktenskapsbalken 5 kap. 2 §). 

Efter betänketiden

Betänketiden räknas från den dag tingsrätten tagit emot en gemensam ansökan om skilsmässa eller från den dag motparten tagit emot ansökan om stämning avseende äktenskapsskillnad (äktenskapsbalken 5 kap. 3 §). När minst sex månader har gått kan makarna tillsammans eller var för sig begära fullföljd av skilsmässan om de fortfarande vill skilja sig. Ett äktenskap är upplöst först när en dom på äktenskapsskillnad vinner laga kraft (äktenskapsbalken 5 kap. 6 §), det vill säga när överklagandetiden gått ut och ingen överklagat domen. Ända fram till dess kan en make återkalla sin ansökan om eller samtycke till skilsmässa. 

Om ingen av makarna begärt fullföljd senast efter tolv månader är frågan om skilsmässa förfallen (äktenskapsbalken 5 kap. 3 §). Tingsrätten ska i så fall skriva av målet (äktenskapsbalken 14 kap. 14 §). Om målet avskrivs upphör betänketiden och makarna fortsätter vara gifta. Om makarna vill skilja sig efter att tingsrätten skrivit av målet måste de ansöka på nytt.

Din situation och rekommendation

I ert fall har tingsrätten beslutat om betänketid. För att skilsmässan ska fullföljas behöver ni tillsammans eller bara en av er begära fullföljd. Detta ska göras efter minst sex månader men inom ett år från dagen då tingsrätten tog emot er ansökan. Om ni tillsammans begär fullföljd kan tingsrätten besluta om skilsmässa direkt och skriver i så fall en dom som skickas hem till er. Ni har rätt att överklaga domen inom tre veckor. När överklagandetiden gått ut och ingen av er överklagat vinner domen laga kraft, vilket innebär att ni är skilda. Om bara en av er begär fullföljd skickar tingsrätten ett föreläggande till den andre som får möjlighet att yttra sig, det vill säga svara om denne också vill fullfölja skilsmässan. En make har rätt att skilja sig även om den andra maken inte vill det, men även i dessa fall ska den andra maken alltså ges tillfälle att yttra sig. 

Om ingen av er begär fullföljd inom tolv månader från betänketidens början skriver tingsrätten av målet och ni fortsätter vara gifta. Det är också möjligt att återkalla en ansökan om skilsmässa om det inte redan hunnit meddelas en dom. Ni har gemensamt ansökt om skilsmässa och ska därför tillsammans kontakta tingsrätten skriftligen och meddela att ni vill återkalla er ansökan. Målet kommer då avskrivas hos tingsrätten och ni fortsätter vara gifta med varandra. Även en make som själv ansökt om skilsmässa kan återkalla sin ansökan genom att meddela det till tingsrätten.

Om du under betänketiden meddelar tingsrätten att du också vill skilja dig kan domstolen fatta beslut om skilsmässa direkt, under förutsättning att ingen av er har barn under 16 år boende hos er. Om betänketiden i ert fall däremot beror just på att någon av er har barn under 16 år boende hos er kommer betänketiden fortsätta löpa.

Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga kan du boka en tid med en av våra jurister som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.